Kesäkasvikset vaativat huolenpitoa

Kesäkasvikset vaativat erityistä huolenpitoa, jotta niiden maku, rakenne ja ulkonäkö pysyisivät mahdollisimman pitkään hyvinä. Varhaiskasvikset eivät kaikesta huolimatta säilyttämällä parane, joten ne tulisi nauttia mahdollisimman pian ostohetkestä!

Ohuen kuorikerroksen takia varhaisvihannekset haihduttavat runsaasti. Kääräise kasvikset muoviin ja laita ne viileään, mikäli joudut säilyttämään niitä pidemmän aikaan.

Varhaisperunan säilytyksessä tulee olla tarkkana. Perunat tulisi säilyttää +10-14 asteen lämpötilassa. Kylmässä peruna vetistyy ja lämpimässä se nahistuu.

Lehtiensä kautta kasvis haihduttaa eniten, joten leikkaa kasviksista naatit pois säilytyksen ajaksi. Kaikkien kasvisten varsia ei kuitenkaan kannata heittää pois, sillä esimerkiksi varhaissipulin varret tai kukkakaalin ja parsakaalin lehdet ovat hyvää syötävää.

Kesämarjat, kuten mansikka, vaativat myös kylmäsäilytyksen. Säilytä marjoja mahdollisimman vähän aikaa jääkaappilämpötilassa

Varhaisperunoiden keitto-ohje:

  • 1) Pese perunat hellävaroen kylmässä vedessä pehmeällä juuresharjalla. Usein ei tarvitse käyttää edes harjaa, vain peukalo riittää kuoren irrottamiseen.
  • 2) Pane perunat kiehuvaan veteen, joka on maustettu merisuolalla. Jos perunat ovat hyvin erikokoisia, laita pienet perunat muutamaa minuuttia myöhemmin kattilaan. Kaada ylimääräinen vesi pois, vettä tarvitaan vain sen verran, että perunat peittyvät. Pane kattilaan vielä tillinoksia.
  • 3) Varhaisperunat kypsyvät nopeasti. Keittoaika on 10-15 minuuttia perunan koosta riippuen. Kokeile kypsyyttä puutikulla tai haarukalla.
  • 4) Kaada vesi pois ja laita kattila vielä hetkeksi kuumalle levylle ilman kantta, jotta viimeisetkin vesipisarat haihtuvat ja perunoista ei tule vetisiä. Ripottele perunoiden päälle vielä hienonnettua tilliä ennen tarjoilua.

Perunat voi kypsentää myös höyrykattilassa. Kattilaosaan laitetaan vettä sen verran, ettei koriosa osu veteen. Perunakori nostetaan kattilaan, kun vesi kiehuu. Perunoiden kypsymisaika on hiukan pidempi kuin vedessä keittäessä. Myös höyrykattilasta kaadetaan vesi pois heti, kun perunat ovat kypsyneet.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja