Kerrostalojen hoitokulut nousivat

Kerrostalojen asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat 4,6 prosenttia vuonna 1999 edellisvuoteen verrattuna. Hoitokulut olivat keskimäärin 15 markkaa 28 penniä huoneistoneliöltä kuukaudessa viime vuonna.

Eniten nousivat korjauskustannukset, tontinvuokrat ja kiinteistövero. Lämmitys- ja vesimaksut pysyivät suunnilleen samansuuruisina kuin vuonna 1998. Lämmitykseen kului 23 prosenttia kerrostaloyhtiöiden hoitokuluista, korjauksiin 21 ja vedenkäyttöön 12 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen asuntoyhteisöjen tilinpäätöstilastosta.

Osakkailta perityt hoitovastikkeet nousivat vuodessa 2,9 prosenttia. Perityt hoitovastikkeet, vesimaksut mukaan lukien, olivat viime vuonna keskimäärin 13 markkaa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Pääomavastiketta maksettiin keskimäärin 93 penniä neliöltä. Aravavuokratalojen hoitokulut nousivat vuodessa 3,6 prosenttia. Hoitokulut olivat vuonna 1999 keskimäärin 19 markkaa 82 penniä neliöltä kuukaudessa.

Öljyn hinnanousu ei näy vielä

Lämmitysöljyn hinnan vuonna 1999 alkanut nousu ei vielä näkynyt lämmityskustannusten kohoamisena. Asunto-osakeyhtiöiden ja vuokratalojen hoitomenojen ero johtuu taloyhtiöiden erilaisesta tavasta hoitaa ja kunnostaa taloja. Asuntoyhtiöissä henkilöstökulut ovat pienemmät, koska asukkaat osallistuvat usein itse talojen hoitoon. Vuokratalojen korjauskulut taas ovat suuremmat, koska huoneistokohtaiset korjaukset sisällytetään vuokriin.

Osaketaloissa osakkaat itse maksavat korjaukset suoraan. Suurin osa vuokrataloista on vuokratontilla, mikä nostaa hoitokuluja. Lisäksi vettä kulutetaan vuokrataloissa enemmän kuin osaketaloissa.

15:36 Kotitalouskäyttöön myytävissä hehku- ja loistelampuissa pitää olla pakollinen energiamerkintä vuodenvaihteesta alkaen. Valaisimien teknisissä tiedoissa on oltava muun muassa tavaran toimittajan yhteystiedot, piirustukset, kulutustiedot ja käyttöohjeet. Kauppa- ja teollisuusministeriön asetusta sovelletaan myös loisteputkiin ja pienloistelamppuihin, jos niitä voidaan käyttää kotona.

Lue myös:

    Uusimmat