Mainos

Kemijärven massaliike vyöryi Helsinkiin

Viitisensataa mielenosoittajaa vaati tänään Helsingissä Kemijärven sellutehtaan toiminnan jatkamista.

Eduskuntatalon portailla mielenosoittajat antoivat terveisensä kansanedustajille. Liikkeen edustajat tapasivat myös Stora Enson johtoa sekä presidentti Tarja Halosen.

Hallitus lupasi tukea uusia työpaikkoja, mutta kehotti jättämään haavet tehtaan toiminnan jatkamisesta.

Oppositiopuolueiden edustajat saivat mielenosoittajilta kannustushuutoja, kun taas hallituspuolueille buuattiin. Oppositio vaati hallituksen käyttävän omistajaohjaustaan Stora Enson tehtaan pelastamiseksi.

Mielenosoittajat luovuttivat päivän aikana sellutehtaan pelastamista vaativan, yli 28 000 nimeä sisältävän kansalaisadressinsa eduskuntaryhmien edustajille. Kemijärveläiset esittivät asiansa vakavina ja liikuttuneina, ja he saivat edustajilta osakseen myötätuntoa.

Kemijärven kansanliike osoittaa mieltään eduskuntatalon edustalla.

Lapista oli lähtenyt eilisiltana noin 600 ihmistä yöjunalla Helsinkiin. Poliisi arvioi, että mielenosoittajia oli eduskuntatalon edustalla nelisen sataa. Massaliikkeen ihmetyksen aihe oli tuttu: miksi kannattavaa tehdasta ollaan lakkauttamassa?

- Yksi prosentti koko Stora Enson toiminnasta on Kemijärvellä, se ei hetkauta pörssiä, eikä mitään. Antaa tehtaan pyöriä ja kassaan kilisee Stora Ensolle rahaa. Jos yhtiön hallitus ei toimi, niin Suomen hallituksen on toimittava. Jos kumpikaan ei toimi, niin molemmat saavat erota, sanoo Kemijärven massaliikkeen edustaja Lauri Haarahiltunen.

"Peli vihellettävä poikki"

Joukkoja Helsingissä johdattaa Massaliikkeen puheenjohtaja Heikki Nivala. Mielenosoittajilla on hänen mukaansa suuret odotukset.

- Nyt tämä peli pitää viheltää poikki. Stora Enso on tehnyt järjettömän päätöksen. Hallitus on nostanut kätensä pystyyn ja väittää, ettei voi tehdä mitään. Eduskunta voi nyt ottaa kantaa ja ilman mitään välikysymyksiä todeta, että Stora Enson on peruttava tämä päätös, Nivala sanoo.

- On selkeästi nähty, että sekä Stora Enso että osittain myös Suomen hallitus ovat olleet väärillä ja heppoisilla perusteluilla liikkeellä, Nivala toteaa.

Massaliike keskittää voimansa seuraavaksi asiansa ajamiseen Stora Enson yhtiökokouksessa.

Vasemmistoliiton odotetaan jättävän välikysymyksen valtion omistajaohjauspolitiikasta. Myös SDP liittynee välikysymykseen.

(MTV3)

Kemijärven kansanliike äänessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.