Mainos

Kelalta lisätukea psykoterapiaan

Kela voi nyt myöntää psykoterapiaa aikuisille ja nuorille kolmeksi vuodeksi. Aasian katastrofin uhreja ja omaisia varten on varattu miljoona euroa ylimääräistä kuntoutusrahaa.

Psykoterapiaa tarvitsevat aikuiset ja nuoret voivat saada Kelan tukea nyt myös kolmanneksi vuodeksi. Tarvittaessa terapiassa voi käydä kerran viikossa.

Kela kohdistaa tänä vuonna kaikkiaan 20 miljoonaa euroa aikuisten ja nuorten psykoterapioiden tukemiseen. Lisäksi Aasian hyökyaaltokatastrofin uhrien ja omaisten tukemiseen ohjataan erikseen miljoona euroa.

Aiemmin Kela on tukenut sekä aikuisille että nuorille terapiaa yleensä enintään kahdeksi vuodeksi, 1-2 kertaa viikossa. Vain opiskelijoille sitä on voitu tukea myös kolmanneksi vuodeksi.

Uusi käytäntö perustuu terapiasta saatuihin hyviin tuloksiin ja asiantuntijalausuntoihin. Ennen terapian hakemista kuntoutujalla tulee olla vähintään kuusi kuukautta jatkunut asianmukainen hoitosuhde. Sen aikana psykiatri on laatinut arvion diagnoosista ja kuntoutustarpeesta.

Lyhytkestoisen terapian myöntämiseen vaaditaan, että kuntoutujalla on taudin määrityksen jälkeen kolme kuukautta jatkunut hoitosuhde. Terapian tarpeen tulee perustua psykiatrin laatimaan lausuntoon.

Tänä vuonna tuki psykoterapiaan voidaan myöntää noin 3 000 uudelle aikuisasiakkaalle ja yli 2 000:lle 16-25-vuotiaalle. Kela pyrkii turvaamaan palvelujen tasaisen käytön kiintiöimällä terapiavarat alueellisesti ja kerrallaan neljännesvuodeksi.

Kriisikuntoutusvarojen kohdentamista pohditaan

Kelan kuntoutuslinja valmistelee parhaillaan suunnitelmaa ja ohjeita Aasian hyökyaaltokatastrofin uhrien ja omaisten tukemiseen suunnatun miljoonan euron käytöstä. Osastopäällikkö Juhani Rantamäki ei osaa vielä arvioida, kuinka pitkäksi aikaa kriisikuntoutukseen suunnatut rahat riittävät. Se selviää vasta, kun tukea saavien kohderyhmä rajataan.

Kuntoutuspäällikkö Jouko Waalin mukaan Aasian katastrofin vuoksi tukea tarvitsevien kohdalla kolmen kuukauden hoitosuhde ennen lyhytkestoisen terapian myöntämistä tuntuu kohtuuttomalta. Määräajan mahdollinen lyhentäminen onkin parhaillaan pohdinnassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.