Kela: Kuntoutuspsykoterapia lakisääteiseksi

Nykyinen käytäntö ei turvaa terapian rahoitusta ympäri vuoden ja asettaa potilaat alueellisesti eriarvoiseen asemaan. Kela haluaisi myös kasvattaa lyhytterapian suosiota.

Kela esittää korvaamansa harkinnanvaraisen kuntoutuspsykoterapian muuttamista lakisääteiseksi. Näin terapian rahoitus olisi turvattu ympäri vuoden, eikä kriteereitä jouduttaisi kiristämään tai hylkäyspäätöksiä tekemään vain määrärahan loppumisen vuoksi.

Osastopäällikkö Elise Kivimäki Kelasta pitää suurena ongelmana, että psykoterapian kohderyhmä on valittava ennalta sidotun määrärahan mukaan. Hänen mielestään on mahdotonta määritellä esimerkiksi 18 miljoonan euron kuntoutujaryhmää.

- Kentälle joudutaan lähettämään viestiä kriteerien kiristämisestä tai löysäämisestä aina kassatilanteen mukaan. On todella suuri haaste tehdä hylkäyspäätökset niin, että menettely olisi kaikkien mielestä hyväksyttävä, Kivimäki sanoo.

Tavoitteena työkyky

Potilaat ovat myös alueellisesti eriarvoisessa asemassa.

- Rahat loppuvat ensin Etelä- ja Lounais-Suomessa, ja silloinkin ollaan vaikean valinnan edessä, voidaanko varoja siirtää toiselta alueelta toiselle, pohtii etuuspäällikkö Tomi Ståhl Kelasta.

- Hylkäävän päätöksen saaneilla on periaatteessa oikeus saada tarpeenmukainen kuntoutus julkisen terveydenhuollon puolella, mutta käytännössä potilaita ohjataan pikemminkin sieltä Kelaan, Kivimäki toteaa.

Lyhytterapian suosiota haluttaisiin kasvattaa

Kelassa on pohdittu erilaisia vaihtoehtoja sairausvakuutuksen kehittämistyöryhmää varten. Työryhmän on määrä luovuttaa esityksensä sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälälle (kesk.) lähiaikoina.

Kelassa realistisena pidetty vaihtoehto, jossa psykoterapia muutettaisiin lakisääteiseksi, nostaisi kustannuksia ainakin 20 prosenttia vuodessa. Vuonna 2010 psykoterapian kustannukset olisivat yli 36 miljoonaa euroa.

Samanaikaisesti kustannuksia pyrittäisiin hillitsemään lyhytkestoista psykoterapiaa lisäämällä. Lyhytterapia on tutkimuksissa osoitettu monille riittäväksi, mutta jostain syystä sen suosio ei ole kasvanut. Viime vuonna aloitettiin vain 50 uutta lyhytterapiaa, kun pidempikestoiseen terapiaan otettiin yli 3000 uutta asiakasta, Kivimäki sanoo.

Työryhmälle on valmisteltu myös vaihtoehtoja, joissa terapia-aikaa pidennettäisiin, terapiakertoja lisättäisiin kolmantena vuonna ja aikuisten terapian korvaustasoa korotettaisiin. Tässä vaihtoehdossa kustannukset nousisivat vuonna 2010 jo yli 50 miljoonaan euroon.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat