Kekkonen suomalaisten suurin kansallinen esikuva

Viidennes suomalaisista pitää edesmennyttä presidentti Urho Kaleva Kekkosta suurimpana kansallisena esikuvanaan. Suomen Gallupin kyselyssä toiseksi suosituin esikuva oli marsalkka Carl Gustav Mannerheim. Nuorista puolet ei osannut nimetä esikuvaa lainkaan.

Edesmennyt presidentti Urho Kaleva Kekkonen on suomalaisten suurin kansallinen esikuva. STT:n Suomen Gallupilla teettämässä kyselyssä lähes viidennes eli 19 prosenttia suomalaisista asettaa Kekkosen ykköseksi.

Toiseksi eniten mainintoja saa marsalkka Carl Gustav Mannerheim. Häntä pitää kansallisena esikuvanaan 12 prosenttia suomalaisista. Kekkonen ja Mannerheim ovat selvästi suosituimmat suomalaisten esikuvat. Heistä seuraavan, säveltäjä Jean Sibeliuksen, asettaa esikuvakseen vain neljä prosenttia vastanneista.

Merkittävää kyselyn tuloksessa on ainakin se, että yli kolmannes kyselyyn osallistuneista ei kyennyt mainitsemaan yhtään nimeä. Nuorten keskuudessa kansallisia esikuvia ei juuri ole. Alle 25-vuotiaista 48 prosenttia ei osaa sanoa yhtään nimeä.

Viljelijät ja eläkeläiset Kekkosen kannalla

Kekkosen ja Mannerheimin kansalliseksi esikuvakseen asettavien asema, koulutus ja asuinpaikka erosivat kyselyssä selvästi. Kekkosta esikuvanaan pitää tyypillisesti Pohjois-Suomessa asuva eläkeläinen. Myös viljelijät, pienituloiset ja vähemmän koulutusta saaneet nostavat Kekkosen ylitse muiden.

Mannerheimia esikuvanaan pitävät asuvat usein pääkaupunkiseudulla. He ovat korkeasti koulutettuja ja hyvätuloisia ylempiä toimihenkilöitä. Miehet arvostavat sekä Kekkosta että Mannerheimia naisia enemmän, vaikka myös naiset pitävät Kekkosta suurimpana kansallisena esikuvanaan.

Etenkin keskustaa, SDP:tä ja vasemmistoliittoa kannattavat ilmoittavat Kekkosen esikuvakseen. Kokoomuksen kannattajat asettuvat useimmin Mannerheimin kannalle.

Sibelius ja Halonen kaukana perässä

Kekkosen ja Mannerheimin takana tulevat myös presidentti Tarja Halonen ja edesmennyt presidentti Juho Kusti Paasikivi. Molempia pitää esikuvanaan kolme prosenttia vastanneista. Heidän lisäkseen yli prosenttiyksikön saavat Paavo Nurmi, Adolf Ehrnrooth ja Arvo Ylppö.

Prosenttiyksikön tai yli saaneista vain kaksi on naisia. Halosen lisäksi YK:n entinen apulaispääsihteeri Helvi Sipilä saa yhden prosenttiyksikön maininnoista.

Sekä valtiollinen elämä, sotilaat, taiteilijat että urheilijat olivat edustettuina esikuvien joukossa. Elossa olevista kansallisiksi esikuviksi nousevat Halosen ja Sipilän lisäksi entinen presidentti Mauno Koivisto, kenraali Adolf Ehrnrooth ja formulakuljettaja Mika Häkkinen.

(MTV3-STT)

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja