"Keittiössä ei tarvinnut olla enää luonnonvaloa" – näin avokeittiövillitys sai alkunsa

Pienemmät asunnot ja avokeittiöt lisääntyvät 2:00
Kaikki eivät innostu asumisen nykytrendeistä ja yksi heistä on keittiökansalaiseksikin itseään tituleeraava historioitsija Laura Kolbe. Mitä mieltä Kolbe on avokeittiöistä?

Taloustilanne vaikuttaa asumiseemme. Nousukaudella asuntojen neliöt yleensä kasvavat ja laskukaudella mennään neliöissä pienempään.

Keittiö on yksi kodin huoneista, jossa säästäminen näkyy. Avokeittiöllä, jossa keittiö ja olohuone ovat samaa tilaa, voidaan saada säästöjä rakennuskustannuksiin sekä lisää tilan tuntua. 

Arkkitehti Henna Helanderin mukaan avokeittiöiden esiinmarssiin on vaikuttanut alun perin politiikka.

– 2000-luvun vaihteessa tuli uusi määräys. Silloin tehtiin laki, että keittiössä ei tarvinnut olla enää luonnonvaloa. Se vaikutti siihen, että keittiöitä alettiin tunkea asunnon sisempään osaan, koska ne eivät enää vieneet kalleinta osaa eli julkisivua. 

– Samalla kun keittiöt joutuivat nurkkaan, niistä alettiin tehdä avokeittiöitä, Helander kertoo.

Helanderilla itsellään on avokeittiö. Oman kodin suunnittelussa arkkitehti on halunnut korostaa valoa, tilojen vaihtuvia muotoja sekä avaruuden tuntua. 

Helanderin mielestä jokaisella ihmisellä pitäisi olla kodissaan vähintään kaksi huonetta.

– Me Suomessa olemme 90 prosenttia ajasta sisätiloissa. On etätöitä ja harrastamme asioita omassa kodissa. Tarvitsemme kotiin erilaisia tunnelmia ja hyötyliikuntaa. 

– Jos toinen huone on sotkussa, toinen voi olla siisti. Ihminen tarvitsee vähintään kaksi huonetta, Helander toteaa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Raha sanelee, millaisia asuntomme ovat sisältä 7:35
Mitä kymmenlukua arkkitehti Henna Helander itse arvostaa rakentamisessa eniten? Katso koko haastattelu MTV Viiden jälkeen-ohjelmassa.

Lue myös:

    Uusimmat