Keiton perusohje 7.1.2002

Toimittajat Sonja Blåberg ja Kaisa Torkkeli

Keiton perusohje

(4-5:lle)

1 l nestettä (jos käytät liemikuutioita, lisää 2 kuutiota / 1 l vettä)
2 rkl öljyä
1 l muita raaka-aineita
n. 300g lihaa/ kalaa/ kanaa/ makkaraa
vaihtoehtoisia kasviksia (juureksia: esim. porkkanaa, lanttua, sipulia, palsternakkaa, selleriä vihanneksia: esim. kesäkurpitsaa, paprikaa, valkokaali, kukkakaalia)
mausteita /maustekastikkeita (esim. suolaa, pippureita, yrttejä, soijaa, tomaattisosetta)

Muunteluun tai lisäksi:

valmista tomaattimurskaa
kapriksia
oliiveja
maustekurkkukuutioita
perunan asemasta pastaa
liotettuja ja esikeitettyjä papuja
HUOM!

Kala lisätään keittoon / pataan raakana valmistamisen loppuvaiheessa. Kokoliha ja broileri kannattaa ruskistetaan ennen keittoon lisäämistä.

1. Pese ja pilko valitsemasi kasvikset (3-5 erilaista). Arvioi pilkkomiesi kasvisten ja valitsemasi pääraaka-aineen määrä ohjeen kuvan mukaisesti. Kuutioi tai suikaloi valitsemasi pääraaka-aine.
2. Lisää kasvikset kypsymisjärjestyksessä, ensin juurekset sitten vihannekset. Hauduta kypsiksi. Mausta valitsemillasi mausteilla.
3. Lisää lopuksi kuutioitu kala tai kuutioitu ja ruskistettu liha. Jos käytät tuoreita yrttejä, lisää ne viimeisenä valmiiseen ruokaan.

Punainenkeitto

2 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 sipuli
4-5 perunaa
2 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
1 salaattifenkoli
1 l tomaattimehua
3 rkl kalafondia
timjamia
rouhittua mustapippuria, suolaa
2 tl sokeria
1 prk sinisimpukoita
180 g pakaste katkarapuja

1. Kuori sipuli ja perunat. Leikkaa perunat melko pieniksi lohkoiksi ja sipuli, porkkanat sekä salaattifenkoli viipaleiksi.
2. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää tomaattipyree. Kypsennä sitä muutama minuutti.
3. Lisää kaikki kasvikset, muutamassa erässä ja anna hieman kuullottua.
4. Lisää lopuksi myös murskatut valkosipulinkynnet, salaattifenkoli ja mausteet.
5. Lisää tomaattimehu ja mausteet. Keitä noin 5-10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
6. Valuta simpukat ja katkaravut.
7. Lisää äyriäiset ja kuumenna keitto uudestaan kiehumapisteeseen. Älä keitä turhaan, jotta äyriäiset eivät sitkisty.
8. Tarkista maku.

Keltainen broilerikeitto

1 pkt broilerisuikaleita
200 g valkokaalia
1-2 punasipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 tl currya
7,5 dl vettä
2 kanaliemikuutiota
2 dl maustekurkkujen lientä
suolaa
100 g maustekurkkuja
0,5 dl tilliä silputtuna
rouhittua mustapippuria

1. Leikkaa valkokaali suikaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Hienonna valkosipulinkynnet.
2. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää curry. Kuumenna sitä hetki, jotta maut irtoavat. Lisää broilerisuikaleet ja anna ruskistua.
3. Laita joukkoon sipuli ja valkosipuli ja lopuksi valkokaali, ja kuullota niitä hetki.
4. Lisää kiehautettu vesi. Mausta keitto kanaliemikuutioilla ja maustekurkkujen liemellä. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
5. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria. Viimeistele maustekurkkukuutioilla ja tillillä. Tarjoa keitto kuumana smetanan, mustapippurirouheen ja leivän kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat