Mainos

Käytetyn auton ostajat: Näitä vikoja myyjät eivät korvaa

Käytetyn auton ostajilla on vain rajattu kuluttajansuoja, jos juuri hankitusta autosta löytyy vikoja.

Kuluttajasuojalaki koskee ainoastaan uusien tavaroiden kauppaa. Vain poikkeuksellinen virhe tuotteessa tai harhaanjohtavan tiedon antaminen myyntivaiheessa mahdollistaa korvausten hakemisen.

Käytetyistä autoista valitetaan asuntokauppojen ohella kuluttajaneuvontaan eniten. Kuluttajaoikeusneuvoja Anneli Tyrväisen mukaan asiakkaat harvoin ymmärtävät, että halvan auton ostaessaan saa varautua koviin korjauskustannuksiin.

– Minulle ei tule halvimmista autoista mieleen yhtäkään sellaista vikaa, mistä valittaminen olisi aiheellista, Tyrväinen sanoo.

Auton korjaushistoria on tärkeä tietää. Jos asiakas ostaa historialtaan tuntemattoman auton, ottaa hän itse riskin auton hajoamisesta.

– Tämä tulee todella usein kuluttajalle yllätyksenä, vaikka ei pitäisi. Käytetyissä autoissa on aina vikoja, Tyrväinen toteaa.

Asiakas joutuu aina maksamaan

Esimerkiksi taka-akselin ruosteisuus on käytetyissä autoissa Tyrväisen mukaan odotettavissa oleva vika, jota ei korvata. Myyjä selviää myös ilman kustannuksia, vaikka käytetyn auton moottori hajoaisi vain 50 kilometrin ajon jälkeen.

Ainoastaan silloin, jos esimerkiksi keskuslukitus tai ajonestolaitteet menevät rikki, asiakas voi yrittää sopia korjauksen korvaamisesta myyjän kanssa. Näiden laitteiden hajoaminen olisi Tyrväisen mukaan odottamatonta, koska niiden pitäisi kestää koko auton eliniän ajan.

– Tässäkään tapauksessa myyjäliike ei korvaa koko korjauksen hintaa. Asiakas saa mukaansa paremman auton kuin osti, ja siksi hän joutuu maksamaan osansa teknisen käyttöiän kasvamisesta.

Kuluttajaoikeuden kannalta ongelmallisinta on se, että laissa ei ole määritelty, minkälainen vika autossa voidaan lukea korvaamisen arvoiseksi virheeksi. Kuluttaja-asiamiesten pitää määritellä asia joka tapauksessa erikseen.

Tyrväinen uskoo, että autoissa ilmenneet viat ovat harvoin tahallaan salattuja, vaikka ihmiset kokevatkin joskus tulleensa huijatuiksi.

– Ei automyyjä sano ostajalle, että ota tästä vanha ja huonokuntoinen auto. Kyllä se lähtökohta on tietty, jos ollaan ostamassa käytettyä 90-luvun mallia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.