Käytä valoja oikein pimeällä ajaessasi!

Illat pimenevät aiemmin ja aurinko nousee aamuisin yhä myöhemmin. Pimeällä ajaminen alkaa taas olla arkipäivää suurelle osalle suomalaisia.

Ajovalot oikein käytettyinä lisäävät paitsi ajomukavuutta myös turvallisuutta eivätkä häikäise muita liikenteessä liikkuvia. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen neuvoo, kuinka ajovaloja käytetään pimeällä ajaessa.

Tehokkaat ja puhtaat valot auttavat kuljettajaa myös havaitsemaan hirvet ajoissa. Hyvätkään valot eivät auta, jos kuljettaja käyttää niitä tehottomasti.

– Pimeällä tiellä tulisi käyttää kaukovaloja aina, kun ei ole vastaantulevaa liikennettä tai edessä ei aja ketään. Kohtaamistilanteessa lähivaloille on syytä vaihtaa vasta, kun autojen välinen tieosuus on kokonaan valaistu, koulutuspäällikkö Vesalainen neuvoo.

– Takaisin kaukovaloille voi vaihtaa maantienopeuksissa noin auton mitan ennen kohtaamista. Edellä ajavaa saavutettaessa lähivaloille tulee vaihtaa vasta, kun erottaa edellä ajavan ääriviivat.

Ohitustilanteessa ohittaja voi kytkeä kaukovalot jo ollessaan vasemmalla kaistalla, ohitettavan perän kohdalla. Ohitettava vaihtaa lähivaloille vasta, kun ohittajan takavalot näkyvät tuulilasista. 

Lue myös:

    Uusimmat