Mainos

Kaurismäen uusin elokuva kuvattiin viikossa

Televisiosta tulee joulurauhan julistus, nätti venäläinen vaimo on viimeisillään raskaana, konjakkilasi lämmittää kädessä, mutta Matti-poliisilla ei silti mene hyvin. Pahanlaisesti mättää tahoillaan samaan aikaan elo niin ikään päällisin puolin kohtuullisesti voivilla Rauno-näyttelijällä ja valokuvaaja-Erkillä. Näissä tunnelmissa vanhat kaverukset tapaavat, ja päätyvät viettämään aattoa helsinkiläiseen karaokebaariin. Ilta sujuu laulun, juomisen ja ystävyyttä koettelevien keskustelujen merkeissä.

Mika Kaurismäen tänään ensi-iltaan tuleva Kolme viisasta miestä on tehty viikossa. Pienen budjetin elokuva kiinnostaa poikkeuksellisen syntyhistoriansa takia ja tietysti myös siksi, että Kaurismäen veljeksistä vanhempi on lähes parinkymmenen vuoden tauon jälkeen tehnyt suomalaisen elokuvan. Äidinkieli houkutteli, ohjaaja sanoo, sillä millään muulla kielellä eivät nyanssit tule samalla tavalla esiin.

- Olen asunut nyt 20 vuotta Brasiliassa ja vähitellen on käynyt niin, että Suomesta on tullut se eksoottisempi maa. Ehkä pystyin etäisyyden takia näkemään tiettyjä asioita, kun sain tilaisuuden sukeltaa suomalaisen miehen psyykeeseen.

Päärooleissa kolmena viisaana miehenä taituroivat Pertti Sveholm (Matti), Timo Torikka (Rauno) ja Kari Heiskanen (Erkki), joiden osa on elokuvan teossa ollut tavallista isompi.

Kolme viisasta miestä on rakennettu John Cassavetesin innoittamana roolihenkilöiden varaan. Kukin päänäyttelijä kehitteli oman hahmonsa itsekseen ja keskusteli siitä sitten ohjaajan kanssa. Näyttelijät tiesivät kuvausten aikana vain oman tarinansa, eivät toistensa, eivätkä sitä, miten heidän tarinansa risteäisivät.

Käsikirjoitusta ei ollut, oli vain löyhä ohjaajan ja Petri Karran ideoima juonellinen maisema, johon näyttelijät saivat luoda virtaukset ja tarina eteni kohti päämääräänsä tilanteiden mukaan.

- Kyse ei kuitenkaan ollut improvisaatiosta, sillä näyttelijät eivät voineet sooloilla vailla tarkoitusta ja suuntaa, annoin joskus ohjeita jopa oton aikana.

Lopputulos on dokumenttimainen. Kun Sveholm tähtää Heiskasta pyssyllä päähän, kalpenee Heiskanen todellisesta järkytyksestä.

- Kokemus dokumenttien tekemisestä auttoi siten, että uskalsin luottaa nyt-hetkeen, siihen että jotain tapahtuu, kun kamera käy. Näyttelijät ovat niin ammattimaisia, että he hallitsivat tilanteet, eikä homma hajonnut, Kaurismäki kiittelee.

Päähenkilöiden lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa Irina Björklund ja Pirkko Hämäläinen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.