Valmistusvuosi 1931. Ohjaus Charles Chaplin. Tuotanto MK2 éditions/Warner Home Video/Sandrew Metronome Kuvaformaatti 4:3, ääni Dolby Digital. Kesto 88 min.
Sandrew-Metronomen ansiokas Charles Chaplin-julkaisusarja täydentyy maaliskuussa, kun vielä julkaisemattomat pitkät Chaplin-elokuvat ilmestyvät dvd:nä (värillinen Hongkongin kreivitär ei kuulu julkaisusarjaan). Julkaisuista merkittävin on ehdottomasti Kaupungin valot, jota mestari itse piti tärkeimpänä elokuvanaan.
Koditon kulkuri kohtaa elokuvassa kaupungin julmuuden ja kauneuden. Kauneutta edustaa sokea kukkaistyttö, joka luulee kulkuria rikkaaksi mieheksi. Tyttöön ihastunut kulkuri ei raaski paljastaa totuutta, vaan jatkaa rikkaan miehen roolia ja tekee kaikkensa voidakseen auttaa sokeaa ihastustaan. Tehtävää helpottaa alkoholisoitunut miljonääri, joka ottaa kulkurin parhaaksi ystäväkseen. Ystävyys kestää kuitenkin vain niin kauan, kuin humalaa riittää.
Chaplin näki suunnattoman määrän vaivaa elokuvaa tehdessään. Chaplin halusi kaiken olevan täydellistä, ja elokuvan kuvauksiin kuluikin lähes kolme vuotta. Elokuva on täynnä mainioita oivalluksia (kulkuri oikaisee loistoauton takapenkin kautta, jolloin sokea tyttö olettaa auton kuuluvan kulkurille), joita miettiessään Chaplin keskeytti kuvauksen viikoiksi. Chaplin tasapainoili taitavasti draaman ja komedian välillä vaihtaen puolelta toiselle silloin kun katsoja sitä vähiten odottaa (kulkurin ja kukkaistytön herkkä ensitapaaminen lopetetaan ruukulliseen vettä, jonka sokea tyttö heittää huomaamattaan kulkurin päälle). On vaikea kuvitella, miten Chaplin olisi voinut täydellisempää elokuvaa tehdäkään.
Chaplin oli totutun varma kulkurin roolissaan. Harry Myers puolestaan oli loistava kaksikasvoisena miljonäärinä, joka humalassa on kulkurin ylin ystävä ja selvänä ei tunne häntä lainkaan. Virginia Cherrill onnistui sokean tytön roolissaan niin ikään erinomaisesti, vaikka tyytymätön Chaplin yrittikin vaihtaa näyttelijää kesken kuvausten. Lisäominaisuuksista löytyy Kultakuumeessa näytelleen Georgia Halen koekuvaus Chaplinin harkitessa häntä kukkaistytön rooliin.
Vaikka kysymyksessä on edelleen mykkäelokuva, elokuvaan tehtiin ääniraita, joka koostui Chaplinin säveltämästä musiikista sekä muutamasta tarkkaan harkitusta äänitehosteesta.
Elokuvamusiikki äänitettiin 90-luvulla uudelleen, ja uudella stereoääniraidalla varustettu dvd ehti olla Yhdysvaltain markkinoilla muutaman vuoden. Nyt julkaistussa dvd-versiossa ei uutta ääniraitaa valitettavasti ole. Se on puute, vaikka alkuperäinenkin ääniraita kuulostaa Dolby Digital 5.1. muotoon masteroituna hyvältä ollakseen yli 70 vuoden ikäinen. Kuvalähteenä on käytetty Chaplinin arkistojen parhaita negatiiveja, joiden tuloksena on kirkas ja puhdas kuva, jota on vaikea uskoa tehdyksi vuonna 1931.
Extrat ovat jälleen mittavat. Chaplinin elämänkerran kirjoittaja David Robinson kertoo viisiminuuttisessa esipuheessaan kaiken olennaisen elokuvan teosta ja taustasta. Levyllä oleva vajaa puolituntinen dokumentti Chaplin today syyllistyy lievään ylianalysointiin. Haastateltavana on Wallace & Gromit -elokuvien ohjaaja Peter Lord, jonka yksityiskohtiin käyvä pohdinta käy pitkän käälle rasittavaksi, varsinkin kun itse elokuvanteosta kerrotaan valitettavan vähän. Virginia Cherrillin 80-luvulla Tuntematon Chaplin dokumenttia varten tehtyä haastattelua ei ole otettu dokumenttiin mukaan, vaikka vastaavaa aineistoa löytyi esimerkiksi Kultakuumeen dvd-julkaisusta. Sama ylianalyyttinen ote vaivaa myös muiden Chaplin-julkaisujen Making of -dokumentteja, asiantuntijat saavat liikaa huomiota, ja itse elokuvan teko ja tekijät jäävät liian vähälle huomiolle.
Vanhaa filmimateriaalia elokuvanteon ajoilta on löytynyt yllättävän paljon. Seitsenminuuttinen poistettu kohtaus, jossa kulkuri yrittää irrottaa viemäriritilään tarttuneen puukapulan osoittaa, kuinka taitavasti Chaplin osasi tehdä tikusta asiaa. Levyllä on myös kahdeksan minuuttia harvinaista kuvamateriaalia Chaplinista ohjaamassa Virginia Cherrilliä. Muu lisäaineisto sisältää mm. mittavan kuvagallerian ja muutaman varsin mitäänsamomattoman elokuvaan liittymätön uutis- ja kotielokuvapätkän. DVD:n brittipainoksen mukana tulee 12-sivuinen kuvitettu vihkonen, Suomi-julkaisuissa näitä vihkosia ei valitettavasti ole näkynyt.
Charles Chaplinin mestariteos Kaupungin valot saa dvd-julkaisussaan ansaitsemansa raamit. Erittäin laadukas kuva ja ääni sekä elokuvan ikään nähden todella runsaat lisäominaisuudet tekevät tästä ehdottomasti hankinnan arvoisen dvd-paketin.
teksti: Mikko Suhonen