Mainos

Kauppias jyrähtää: Nuoret huijaavat sairauslomilla

Työntekijöistä nuorimmat ovat oppineet "saikuttamaan" eli ottamaan sairauslomia ilman sairautta, sanoo vantaalainen yrittäjä.

Citymarket Jumbo on yksi Suomen suurimmista Citymarketeista, joka työllistää kaksisataa kaupan työntekijää. Kauppias Matti Himbergin mukaan hänen nykyiset työntekijänsä ovat tunnollista sakkia, mutta muunlaisiakin on ollut. Nuorten saikuttaminen on tullut yrittäjälle tutuksi.

– Osa nuorista toimii tässä moraalittomasti. Meidän yrityksessämme ura ei mene tietysti silloin kovin kohinalla eteenpäin, Himberg sanoo.

Hän on tyytyväinen esimerkiksi siihen, ettei Ankkarockia enää järjestetä.

– Kun Ankkarock vielä oli, meillä osattiin jo varautua siihen, että toiset lähtee rokkaamaan. Jos oli perjantait ja lauantait merkattu työvuoroiksi, niin käytiin vähän hakemassa saikkua ja lähdettiin rokkaamaan, Himberg sanoo.

Vanhemmat eivät tahdo sairauslomille

Kauppiaan mukaan nuorten ja vanhempien työntekijöiden välillä on sairauslomien pitämisessä suuri ero. Siinä missä vanhempia joutuu patistelemaan sairauslomalle, joitakin nuoria joutuu sen sijaan melkein patistelemaan töihin.

– Vanhempien ihmisten kohdalla sairauspoissaolot ovat ihan oikeita sairauslomia, enkä halua niihin puuttua. Perushenkilökuntamme työmoraali on varsin korkea. Enemmän heitä joutuu ihan pistämään sairauslomille, Himberg sanoo.

Nuorempien saikuttajien suosikkisairausloma-aikoja ovat perjantait, maanantait ja juhlapyhät.

– Jouluisin ja uutena vuotena kun tulee kiire, osa päättää, että disko on kivempaa kuin työ. Kun normaalisti sairauspoissaolot ovat runsaat kolme prosenttia maksetuista palkoista, jouluna määrä tuplaantuu, Himberg sanoo.

Sairauslomat maksavat hänen yrityksessään noin 200 000 euroa vuosittain.

– Se on iso raha. Valitettavasti kuluttajat joutuvat maksamaan sen hinnoissa, Himberg sanoo.

Katso Elisa Tikkasen juttu (45 minuuttia 8.2.2012)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.