Mainos

Kauppa- ja oikeustiedettä opiskelevat naiset kunnianhimoisimpia

Tuoreen tutkimuksen mukaan urasuuntautuneet naiset hakeutuvat tasa-arvoisiin työpaikkoihin.

Urasuuntautuneet nuoret naiset valitsevat työpaikan, jossa miehet ja naiset ovat tasa-arvoisia ja jossa kummallakin on samat etenemismahdollisuudet. Nämä naiset haluavat työskennellä menestyneissä yrityksissä ja saada johtamisvastuuta, T-Median tutkimus kertoo.

Tutkimuksen mukaan kolmannes korkeakouluissa opiskelevista naisista on urasuuntautuneita. Heitä on erityisen paljon kauppa- ja oikeustieteen opiskelijoissa. Tutkimus Naiset työelämän kynnyksellä jakaa naiset neljään ryhmään, joilla kullakin on omat arvot ja asenteet. Urasuuntautuneiden ohella kolme muuta ryhmää ovat eettiset, stressinvälttelijät ja työkeskeiset.

Eettisesti suuntautuneisiin luetaan 41 prosenttia vastanneista. Konsultti Päivi Salminen-Kultanen T-mediasta ounastelee, että ryhmä kasvaa vielä nykyisestä. Asia varmistuu ensi keväänä tehtävässä seurantatutkimuksessa.

Viidennes vastanneista kuuluu stressinvälttelijöihin, joille työ merkitsee lähinnä palkkapussia. Työkeskeisille, joita on 7 prosenttia opiskelijoista, työ on tärkeää, mutta he panostavat asiantuntijuuteen eivätkä pyri johtoasemiin.

T-Median teettämässä tutkimuksessa kysyttiin yli 6000:lta korkeakoulussa opiskelevalta naiselta, mitä he odottavat työelämältä ja tulevilta työpaikoiltaan. Tutkimus toteutettiin nettikyselynä keväällä 2007. Se on osa T-Median Työnantajamaine 2007 -tutkimusta.

Naiset ja miehet yhtä kunnianhimoisia

Korkeakouluissa opiskelevat naiset ovat yhtä kunnianhimoisia kuin miehet. Suurin osa koulutetuista naisista pitää työtä tärkeänä ja haluaa edetä urallaan. Hyvät etenemismahdollisuudet ovat 77 prosentille heistä tärkeä peruste työpaikan valinnassa.

Uralla eteneminen ei tarkoita välttämättä halua johtopaikoille, joskin puolet kaikista tutkimukseen vastanneista pitää johtamisvastuuseen pääsemistä erittäin tai jokseenkin tärkeänä työpaikkaa valitessaan.

Korkeasti koulutettujen naisten toivetyöpaikassa naiset saavat täyden palkan äitiysloman ajalta. Työsuhdeauto ei sen sijaan kiinnosta naisia likimainkaan yhtä paljon kuin työpaikan tarjoamat liikuntasetelit ja hyvät kouluttautumismahdollisuudet.

Yritykset eivät osaa kertoa oikeita asioita

"Ihannetyöpaikassani pyritään huippusuorituksiin, ei rahan vuoksi, vaan siksi, että uskotaan siihen mitä tehdään. Ihannetyöpaikkani on järjestö, edunvalvontaorganisaatio, hallinnollinen elin jne., kuitenkaan ei missään tapauksessa osakkeenomistajien voittoa kartoittava liikeyritys", maa- ja metsätaloustieteen opiskelija kertoo tutkimuksessa. Hän edustaa eettisesti suuntautuneita.

Salminen-Kultanen uskoo, että kansalaisjärjestöt kiinnostavat työpaikkana eettisesti suuntautuneita, koska järjestöt osaavat kertoa työstään ja sen vaikutuksista.

- Avoimista vastauksista ilmeni, että nuoret liikkuvat paljon mielikuvien varassa työpaikkoja arvioidessaan. Työnantajat antavat hyvin virallista tietoa työpaikoista, kun taas rekrytoitavat odottavat saavansa henkilökohtaisempaa viestiä yrityksestä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.