Kaupan Liiton uusi toimitusjohtaja ja ex-pääministeri Mari Kiviniemi purkaisi Alkon monopoliaseman – "Monopolien aika on ohi"

Entinen pääministeri Mari Kiviniemi aloittaa vuodenvaihteessa Kaupan Liiton johdossa ja hänen tehtävänään on heti sääntelyn purkaminen. Listalta löytyy kaksi A:ta: apteekit ja Alko.

– Monopolien ja näin voimakkaan sääntelyn aika on ohi, Kiviniemi sanoo MTV Uutisextrassa.

– Markkinoiden pitää toimia kilpailullisesti. Se on kuluttajien ja asiakkaiden etu ja pitkällä tähtäimellä koko yhteiskunnan etu. Talous kasvaa ja työllisyys kasvaa paremmin, kun liiallisestä sääntelystä luovutaan.

Värikkäiden vaiheiden jälkeen vahvemmat 5,5-prosenttiset oluet pääsivät tällä vaalikaudella ruokakauppoihin. Tämä ei ole juuri lisännyt kulutusta, vaikka esimerkiksi THL maalasi synkkiä kauhukuvia.

Kiviniemi ei yllättänyt siitä, että suomalaiset eivät villiintyneet alkoholivapautuksista.

– Se kertoo mielestäni siitä, että tälläiset uudistukset ovat tervetulleita ja toivottuja.

Viinit ruokakauppoihin?

Kaupan Liitto pitää seuraava askeleena viinejä ruokakauppoihin ja tämä nakertaisi jo kunnolla Alkon monopoliasemaa.

– Nyt pitäisi tehdä puolueeton selvitys Alkon monopolista ja siitä, miten sääntelyä lähdettäisiin purkamaan, Kansanterveys on yksi näkökulma ja se pitää huomioida, mutta meidän selkeä tavoitteemme on, että monopolista luovutaan, Kiviniemi sanoo MTV Uutisextrassa.

Kotihoidontuki ja Keskustan linja

Viime vuodet Kiviniemi on ollut kansainvälisissä tehtävissä OECD:n apulaispääsihteerinä. OECD:ssä hän pääsi patistamaan suomalaispäättäjiä isoihin uudistuksiin.

Entinen keskustan puheenjohtaja nostaa esiin kotihoidontuen uudistamisen. Kiviniemi kantaa huolta, että Suomessa nuorten naisten työllisyys on heikompaa kuin Pohjoismaissa. Tähän ongelmaan tarttuu myös Kaupan Liitto omissa vaalitavoitteissaan.

– Kotihoidontukea ja perhevapaajärjestelmää uudistamalla voidaan parantaa nuorten naisten työllisyyttä, mutta samalla jättää perheille vapaus valita, hän sanoo.

Kiviniemi korostaa työllisyyden merkitystä perhevapaauudistuksessa, missä on vähintäänkin vivahde-ero hänen vanhaan puolueeseensa Keskustaan.

– Olen huomannut, että Keskustassakin on tästä asiasta erilaisia näkemyksiä. Hyvä, että kaikilla puolueilla tuntuu olevan halua uudistaa nykyistä järjestelmää.

Pääministerinä ja puoluejohtajana Kiviniemi toimi hankalina aikoina, jolloin eurokriisi ravisteli Suomen päättäjiä ja vaalirahankohun jälkimainingit Keskustaa.

Kiviniemi sanoo muistelevansa politiikkaa ja kahdeksan vuoden takaisia tapahtumiakin hyvällä.

– Jokaiselle jää jotain haavoja ikävistä kokemuksista, mutta ei mitään sellaista, mikä ei olisi parantunut, Kiviniemi sanoo.

Kaupan Liiton uusi toimitusjohtaja Mari Kiviniemi MTV Uutisextrassa lauantaina kello 19.10.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat