Kauhun hetket Prahassa: Jacob kasasi tuoleja luokkahuoneensa eteen estääkseen yliopistoampujan pääsyn sisälle

Video näyttää, kuinka poliisi toimi Prahan yliopiston joukkoammunnassa 0:53
Video näyttää, kuinka poliisi toimi Prahan yliopiston joukkoammunnassa

Prahassa epäilty yliopistoampuja kulki luokkahuoneesta toiseen etsiäkseen surmattavia ihmisiä, kertoo silminnäkijä brittilehti Guardianille.

25-vuotias toimittaja ja maisteriopiskelija Jakob Weizman kertoo lehdelle olleensa tekemässä kielikoetta, kun hän kuuli ampumista ja kiljumista. Tämän jälkeen hän ja koetta valvonut professori alkoivat kasata tuoleja ja pöytiä luokkaoven eteen.

Vain muutamia minuutteja tämän jälkeen Weizman sanoo kuulleensa, miten joku yritti avata oven. Hän uskoo sen olleen epäilty ampuja.

Weizman jakoi myös kuvan luokkahuoneesta ja sen oven eteen kasatuista tuoleista viestipalvelu X:ssä tapahtumien aikana.

– Olen jumissa luokkahuoneessani Prahassa. Ampuja on kuollut, mutta me odotamme evakuointia. Rukoilen, että selviämme hengissä, hän kirjoitti X:ssä.

Weizman kertoo, että lopulta poliisi evakuoi hänet ja professorin.

– Kun kävelimme ulos, kaikkialla oli vain verta, hän kuvasi Guardianille.

Weizman uskoo, että ampuja siirtyi tiedekunnan sisältä jossain vaiheessa parvekkeelle, josta hän ampui ihmisiä yliopiston ulkopuolella.

Mediassa on jaettu kuvia opiskelijoista, joista osa pakeni ampujaa yliopistorakennuksen ulkoseinän kielekkeelle.

Etsittiin jo aiemmin

Prahan eilisestä yliopistoampumisesta epäillyn miehen uskotaan olevan myös toisen hiljattaisen surman takana.

Poliisi uskoo ampujan surmanneen kävelyllä olleen nuoren miehen ja tämän kahden kuukauden ikäisen vauvan Prahan laitamilla viime viikolla. Asiasta kertoi poliisipäällikkö Martin Vondrasek.

Prahaa viime viikolla järkyttäneen surman tutkinta oli umpikujassa, kunnes epäillyn yliopistoampujan kotikylästä löytyneet todisteet yhdistivät hänet poliisin mukaan tapaukseen.

Kaarlen yliopistossa Prahassa eilen tapahtuneessa joukkoampumisessa opiskelijan epäillään surmanneen 14 ihmistä ja haavoittaneen 25:tä. Haavoittuneista kymmenen loukkaantui vakavasti.

Poliisin mukaan myös hyökkääjä kuoli, ja vahvistamattomien tietojen mukaan hän olisi surmannut itsensä.

Ampumisesta epäillään 24-vuotiasta opiskelijaa, joka ei ollut poliisille ennestään tuttu. Vondrasekin mukaan poliisi oli alkanut etsiä miestä jo ennen joukkoampumista, sillä tämän isä oli löydetty kuolleena Prahan lähistöllä sijaitsevasta Hostounin kylästä. Poliisi uskoo ampujan surmanneen isänsä.

Tshekin sisäministerin Vit Rakusanin mukaan ampumisella ei ole yhteyttä kansainväliseen terrorismiin.

Telegraph: Jakoi väkivaltaa ylistäviä viestejä

Poliisin mukaan epäillyllä Prahan joukkoampujalla oli aseenkantolupa ja hän omisti useita aseita.

Brittilehti Telegraph on kertonut lisää taustatietoja epäillyistä tekijästä.

Lehden mukaan epäilty mies oli historian opiskelija, joka oli jakanut väkivaltafantasioita viestipalvelu Telegramissa ennen tekoaan. Kanavalla hän puhui myös avoimesti halustaan toteuttaa kouluampuminen.

Lisäksi hän puhui viestissä myös ihailevaan sävyyn muista kouluampujista, kuten Venäjän Kazanissa yhdeksän ihmistä entisessä koulussa surmanneesta miehestä.

Suomalaisia ei uhrien joukossa

Joukkoampumisessa kuolleiden tai haavoittuneiden joukossa ei ole suomalaisia. Asian vahvistaa edustuston päällikkö Pasi Tuominen Suomen Prahan-suurlähetystöstä. Tuomisen mukaan asia varmistui tänään.

Tuominen uskoo, että ampuminen herättää Tshekissa keskustelua tarpeesta peruuttaa aselupia luvanhaltijoiden mielenterveysongelmien takia.

– Tämä on sen luokan kansallinen tragedia, että keskustelu tästä jatkuu varmasti myös poliittisella tasolla, mutta vielä ei ole siihen aika. Nyt on aika surra uhreja ja auttaa heitä, jotka ovat loukkaantuneet, Tuominen sanoo.

Tshekin hallitus on julistanut maahan lauantaiksi suruajan. Liput lasketaan tuolloin virallisissa rakennuksissa puolitankoon ja puoliltapäivin vietetään minuutin pituista hiljaista hetkeä.

Tuomisen mukaan useat edustustot, mukaan lukien Suomen Prahan-suurlähetystö, osallistuvat suruliputukseen jo tänään.

Juttua päivitetty kello 12.12: Suomalaisia ei ole uhrien joukossa.

Lue myös:

    Uusimmat