Mainos

Kauhufilmi voi häiritä vuosia

Nähty kauhuelokuva voi pelottaa ja häiritä ihmistä jopa vuosia, toteaa tuore tutkimus. Kauhuelokuvien vaikutuksia katsojiin selvitettiin Yhdysvaltain Michiganin ylipistossa.

Moni katsoja kertoo viikkoja ja vuosiakin myöhemmin, että nähdyn elokuvan painajaismaiset kohtaukset häiritsevät heitä. Esimerkiksi Tappajahai-elokuva sai monen vannomaan, että uiminen meressä loppui siihen.

-Kauhuelokuvien vaikutukset olivat vakavampia kuin esimerkiksi tarve nukkua valot päällä, sanoi asiaa selvittäneen tutkijaryhmän Kristen Harrison. Hänen mukaansa filmien pitkäaikaisiin haittoihin voi kuulua mm. kyvyttömyys nukkua koko yön. Moni myös välttää järkkymättä ja pysyvästi tilanteita, joita kauhuelokuvat tai vastaavat tv-ohjelmat ovat esittäneet.

Peräti yli neljännes haastatelluista myönsi, että he kärsivät pitkäkestoisista tunne- tai käytösongelmista kauhufilmin tai saman genren tv-ohjelman nähtyään. Tästä ryhmästä kolmasosa kertoi, että kauhufilmi vaivasi heitä vielä yli vuoden sen katsomisen jälkeen. Tutkimuksessa todettiin, että kauhufilmin vaikutukset kestävät katsojassa sitä pitempään, mitä nuorempi hän on elokuvan nähdessään. Testiryhmän mukaan kaikkein pelottavimpia olivat kohtaukset, jotka kuvasivat verta, fyysistä vammautumista tai tuskaa. Tutkimuksessa selvitettiin 150 yliopisto-opiskelijan kokemuksia kauhugenren elokuvista ja tv-ohjelmista.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.