"Katumuspillerien" myynti kasvanut

Jälkiehkäisypillereiden myynti lähti reiluun nousuun sen jälkeen, kun niitä alkoi saada ilman reseptiä. Suurin osa ostajista on parikymppisiä nuoria.

Touko-kesäkuussa jälkiehkäisypillereitä myytiin yli 50 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Suomen Apteekkariliitto sai myyntiluvut IMS Healthin tekemästä otannasta, johon kuului 126 apteekkia.

-Jälkiehkäisypakkausten myynti apteekeista on kasvanut keskimäärin 50-60 prosenttia touko-kesäkuussa edellisvuoteen verrattuna. Vaikka pakkausten myynti asiakkaille on lisääntynyt reilusti, mistään dramaattisesta noususta ei kuitenkaan ole kyse, kertoo proviisori, viestintäjohtaja Erkki Kostiainen Suomen Apteekkariliitosta.

Kostiaisen mukaan varsinkin reseptivapaaksi muuttunut NorLevo-valmiste on vallannut osuutta markkinoilla. Kahden muun, vain reseptillä saatavan valmisteen, Neo-Primovlarin ja Postinorin myyntiosuus on samalla kaventunut. Tilastoista ei kuitenkaan selviä myytyjen pakkausten tarkka määrä.

-Valmistajat haluavat pitää tarkat myyntiluvut omana tietonaan, mutta NorLevonin markkinaosuus on selkeästi kasvanut. Viime kesänä se ei vielä ollut myydyin tuote. Kostiaisen mukaan myyntiluvuista ei voi kuitenkaan päätellä suoraan sitä, kuinka paljon jälkiehkäisypillereiden käyttö on yleistynyt.

-Apteekeista on kerrottu, että osa kondomia ehkäisynä käyttävistä on ostanut paketteja varastoon, jotta niitä on sitten tarvittaessa heti saatavilla. Jälkiehkäisypillerien kauppa on käynyt vilkkaana varsinkin pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa.

Parikymppiset ostaneet eniten

Ennen kuin jälkiehkäisypillerit tulivat reseptivapaaseen myyntiin, arveltiin, että varsinkin nuoret tytöt hankkisivat niitä. Kostiaisen mukaan suuri osa pillerien ostajista on kuitenkin ollut vanhempia, lähinnä parikymppisiä nuoria. Reseptivapaita pillereitä saa myydä vain yli 15-vuotiaille, ja nuoremmat ohjataan terveyskeskukseen.

-En ole kuullut kentältä valituksia siitä, että jälkiehkäisyneuvonnassa ja myynnissä olisi ollut jonkinlaisia ongelmia. Päinvastoin se on lisännyt apteekkien ja terveyskeskusten yhteistyötä, esimerkiksi silloin kun ne sopivat, miten toimitaan, jos esimerkiksi alle 15-vuotias hakee usein jälkiehkäisyä, Kostiainen kertoo.

Apteekkien henkilökunnalle annettiin reilusti koulutusta jälkiehkäisypillerien myyntiin. Myyjät saattavat joutua vastaamaan intiimeihin ja vaikeisiinkin kysymyksiin nuoren pohtiessa, tarvitseeko hän jälkiehkäisyä. Pillereitä myyvällä apteekilla myös on velvoite neuvoa jälkiehkäisyä tarvitsevia.

-Neuvonnassa selvitetään esimerkiksi se, miten tabletit pitää ottaa, jotta ehkäisyteho olisi hyvä. Lisäksi asiakkaalle kerrotaan mahdollisista haittavaikutuksista.

Päivystyksessä kysyntä laskenut

Jälkiehkäisypillerien vapauttaminen reseptipakosta on näkynyt selvästi Väestöliiton seksuaaliterveysklinikalla. Tänä kesänä päivystykseen on saapunut vain muutama jälkiehkäisyn hakija.

-Aikaisempina kesinä meillä on käynyt jälkiehkäisyn hakijoita muutama kymmenen kuukaudessa. Nyt heitä ei ole juurikaan ollut, kertoo Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan ylilääkäri Dan Apter.

Kesän sukupuolitautitilanteesta ei ole vielä tarkkoja lukuja. Apterin mukaan ei ole kuitenkaan syytä odottaa, että jälkiehkäisypillerien vapauttaminen olisi vaikuttanut kondomin käytön vähentymiseen ja sukupuolitautien yleistymiseen.

-Me annamme perusneuvontaa ehkäisystä, jossa mainitaan jälkiehkäisyn mahdollisuudesta. Jälkiehkäisy mielestäni paremminkin vahvistaa kondomin käyttöä, koska käyttäjällä on tieto siitä, että jos kondomi esimerkiksi hajoaa, sen jälkeen voi turvautua jälkiehkäisyyn.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat