Kattilakoski hiihti miesten SM-kultaa

Teemu Kattilakoski oli nopein Pyhäjärven SM-hiihtojen 15 kilometrin vapaan hiihtotavan matkalla. Hopealle hiihti Alexander Schwarz ja pronssille Johannes Kohonen.

Alavieskan Virin Teemu Kattilakoskelle kultamitali oli uran viides.

- Ihmettelinkin, jaksavatko maailmancupia tahkonneet miehet vielä täällä. Heillä oli takana viisikymppinen Oslosta ja 30 kilometriä Falunista, Kattilakoski pohti.

Eivät jaksaneet. Maailmancupia urakoineista maajoukkuemiehistä Sami Jauhojärvi oli 13:s ja Tero Similä 17:s eikä Falunissa yhdistelmäkisan selkäongelmien takia keskeyttänyt Ville Nousiainen ollut ollenkaan mukana.

SM-kultamitali lämmitti, mutta kulunut kausi on ollut 29-vuotiaalle Kattilakoskelle armoton pettymys. Hän kokee hiihtäneensä koko kauden "kuin käsijarru päällä", mutta ei aio luovuttaa.

- Kai tästä vuodesta on jotain opittu. Uskon, että rahkeet riittävät, Kattilakoski tuumi.

Hän kertoi jatkavansa uraa vuoden kerrallaan, mutta mielessä siintävät jo onnistumiset Liberecin MM-kisoissa 2009 ja Vancouverin olympialaisissa 2010.

Yllätyshopea ja -pronssi

Pyhäjärven SM-kisoissa hopea ja pronssi menivät hiihtäjille, joita ei ole kovin usein nähty SM-hiihtojen mitalipallilla. Toiseksi hiihti Vuokatti Ski Teamin Alexander Schwarz ja kolmanneksi Taipalsaaren Veikkojen Johannes Kohonen.

Itävaltalaistaustainen Schwarz, 29, on aiemmin vienyt SM-mitaleja Vuokatin viestijoukkueessa, mutta torstaina heltisi ensimmäinen henkilökohtainen SM-mitali.

- Hopea oli yllätys, mutta odotin kyllä itseltäni kunnon vauhtia, englanniksi tuntojaan valottanut Schwarz kertasi.

Hän jäi Kattilakosken vauhdista 15,1 sekuntia. Kohonen taipui mestarille 30,4 sekuntia, mutta piti pronssisijaa uhanneen nuoren Martti Jylhän takanaan 8,9 sekunnin erolla.

Kohonen, 32, palasi viiden vuoden tauon jälkeen maastohiihdon SM-mitaleille. Hän vei pronssin myös Rukan 30 kilometrillä vuonna 2002.

- Hain mitalia tältä viikonlopulta. Hyvä, että se tuli jo ensimmäiseltä matkalta, vuoteen 1998 asti ampumahiihtäjänä kilpaillut Kohonen tuumi.

Pari viikkoa sitten nuorten MM-kultaa juhlinut Jylhä, 19, johti kisan nuorisokaartia neljännellä sijallaan. Kärkiporukan nuorimmasta päästä olivat myös kuudenneksi sijoittunut Ilomantsin Risto Ikonen, 24, ja seitsemänneksi hiihtänyt Pargas IF:n Thomas Ramstedt, 22.

Pyhäjärvi: SM-hiihdot. Miehet, 15 km (v):

1) Teemu Kattilakoski Alavieskan Viri 33.51,1
2) Alexander Schwarz Vuokatti Ski Team Kainuu -15,1
3) Johannes Kohonen Taipalsaaren Veikot -30,4
4) Martti Jylhä Vuokatti Ski Team -39,3
5) Jari Kalliokoski Lapuan Virkiä -47,3
6) Risto Ikonen Ilomantsin Urheilijat -59,6
7) Thomas Ramstedt Pargas IF -1.03,9
8) Jukka-Pekka Mäntylä Haapaveden Urheilijat -1.16,3
9) Kuisma Taipale Lapuan Virkiä -1.16,4
Hannu Manninen Ounasvaaran Hiihtoseura -1.16,4

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat