Ruotsin ulkoministeri Linde: Ruotsi koordinoi vastaustaan Venäjän kirjeeseen Suomen ja muiden kumppaniensa kanssa

Ulkoministeri Pekka Haavisto, mistä tässä Venäjän selvityspyynnössä oikein on kyse? 3:32
Ulkoministeri Pekka Haavisto, mistä Venäjän selvityspyynnössä oikein on kyse?

Ruotsi koordinoi vastaustaan Venäjän ulkoministerin kirjeeseen Suomen ja muiden kumppaniensa kanssa, sanoo Ruotsin ulkoministeri Ann Linde.

Linden mukaan Venäjä esittää kirjeessään Euroopan turvallisuusjärjestelmää koskevia näkemyksiä, jotka eroavat Ruotsin näkemyksistä.

Linden mukaan Ruotsissa parhaillaan analysoidaan Venäjän kirjettä.

– Tämä ei ole kirje, johon vastataan viidessä minuutissa. Siihen tarvitaan runsaasti koordinaatiota, keskusteluja ja analyysia, Linde sanoi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) Ruotsin-vierailun yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Haaviston mukaan Suomen ja Ruotsin ministerien tapaamisessa kävi ilmi, että maiden suhtautuminen Venäjän kirjeeseen on hyvin samankaltainen. Linden, Haaviston ja Kaikkosen ohella tapaamiseen osallistui myös Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.

– Me olemme korostaneet, että on hyvin tärkeää, että EU-maat koordinoivat näkemyksiään tämän kirjeen suhteen. Me työskentelemme tältä pohjalta ja katsomme sitten, missä muodossa me vastaamme, Haavisto sanoi Tukholmassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kaikkonen kertoi Twitterissä keskiviikon olleen hyödyllinen ja tärkeä päivä Tukholmassa ulko- ja puolustusministerien neuvotteluissa ajankohtaisesta turvallisuustilanteesta.

 – Diplomatian tie on ainoa järkevä tie eteenpäin.

Venäjän kerrottiin tiistaina toimittaneen useille Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin jäsenmaille kirjeen, jossa kysytään niiden kantoja turvallisuuskysymyksiin. 

Lue myös:

    Uusimmat