Katso näitä jättiläisiä! Tässä ovat Suomen valtavimmat kasvikset – SM-kisoissa rikottiin jopa Euroopan ennätys

Eilen Mäntsälässä kisattiin siitä, kenellä on pisin retiisi ja painavin lehtiselleri. Jokavuotisissa jättikasvisten SM-kisoissa rikottiin useita Suomen ennätyksiä ja jopa yksi Euroopan ennätys.

Suomen suurimmat kasvikset olivat lauantaina hetken aikaa kaikki samassa paikassa ihasteltavana ja hämmästeltävänä, kun jättikasvisten kasvattajat esittelivät ja mittauttivat tuotoksiaan lajin SM-kisoissa Mäntsälässä.

Jättiläisistä todella on kyse, sillä esimekiksi suurin jättikurpitsa painoi 283,2 kiloa, suurin kurkku 5,960 kiloa ja suurin peruna 1,216 kiloa. 

Long gourd-lajikkeen kurpitsalla rikottiin sekä Suomen että Euroopan ennätys. Kurpitsa on lähes 3,5 metriä pitkä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kisojen säännöistä on kansainvälisesti sovittu. Kasviksen on muun muassa oltava ehjä, terve ja vahingoittumaton. Kuva: Suomen Jättikasvisyhdistys ry, Jaakko Laurila


Jäsenet saavat siemenkirjeen

Jättikasviksista kilpailtiin Suomessa ensikertaa vuonna 2008. Vuotta aiemmin porvoolainen mies oli tilannut jättikurpitsan siemeniä Yhdysvalloista. Siemenet jaettiin pienen porukan kesken ja seuraavana vuonna selvitettiin kisaamalla, kenen siemenestä oli kasvanut suurin kurpitsa.

Kymmenessä vuodessa kisa on kasvanut käsittämään yhteensä 32 eri kilpailusarjaa, kertoo yhdistyksen tiedottaja Maarit Eerola. Jättikasviksesta mitataan joko pituus tai paino.

Suomen Jättikasvisyhdistykseen kuuluu noin 140 jäsentä ja jättikasvisten kasvatusta harrastavia on Eerolan mukaan sitäkin enemmän.

– Jäsenille lähetämme vuosittain siemenkirjeen, jossa on huolella valittuja, hyvä laatuisia ja hyvät geenit omaavia siemeniä.

Siemenkirjeen siemenistä kasvaneilla jättiläisillä voi sitten halutessaan kisata Suomen tai Euroopan mestaruudesta. 

Lajissa kisataan ympäri maailman, ja varsinkin Yhdysvalloissa on Eerolan mukaan lajin harrastajien piirit ovat suuret. Parhaat jättikasvisten siemenet kerätäänkin siemenkirjeeseen nimenomaan harrastajilta sekä Suomesta että ulkomailta. 

– Hyvästä kasviksesta harrastaja kerää siemenet talteen ja antaa ne yhdistykselle. Eihän kukaan tee itse 300 siemenellä mitään, Eerola sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

 Virallisissa kilpailusarjoissa tehtiin tänä vuonna seitsemän uutta Suomen ennätystulosta. Sama määrä ennätyksiä kertyi kansallisissa sarjoissa. Kuva: Suomen Jättikasvisyhdistys ry, Jaakko Laurila

Pakastin täyteen nopeasti

Eerolan mukaan jättikasvisharrastuksessa viehättää sen hauskuus ja käytännöllisyys.

– Saan melko helposti pakastimen täyteen. Jättikasvikset myös kasvavat tavallisen kokoisia kasviksia nopeammin. 

Eri lajikkeet tarvitsevat erilaista huolenpitoa, mutta vesi ja lannoitteet ovat olennainen osa kasvatusta.

Ja tietystihän kasvikset tarvitsevat myös paljon kasvutilaa.

– Jättitomaatin voi kasvattaa parvekkeellakin, mutta jättiläiskurpitsa tarvitsee jo muutamia kymmeniä metrejä kasvustolleen.

Lue myös:

    Uusimmat