Kati Nappa

TV-kokki Kati Nappa on viimeisen päälle koti-ihmisiä. Hänen kotonaan on kaikki aina tip top, pyykit eivät loju likakopassa, pölykoiria ei juokse pitkin poikin ja ruokasalissa järjestetään ystäville isojakin illallisia. Ja kaikkien pitää mahtua saman pöydän ääreen. Onnistuneen illallisen mottona Kati Nappa pitää sitä, että vieraat nousevat pöydästä viiden ruokalajin jälkeen kylläisinä, mutta eivät ähkyinä. Perhepiirissä Kati nauttii ensimmäisen lapsenlapsen seurasta. Mummin luona kastettu Tuomo Oskari on kuulema upea poika. Työn saralla on luvassa uusia haasteita, sillä tammikuun alusta alkaen Kati Nappa opastaa ruuan saloihin uudessa Ihana aamu -ohjelmassa. Kukonlaulun aikaan pitää herätä ainakin tiistai-, keskiviikko- ja torstaiaamuisin.

Nimi: Kati Nappa

Ikä: 54

Perheen koko:Elämänkumppani Leo Lehdistö, kaksi jo pesästä lennähtänyttä tytärtä ja heidän avomiehensä sekä yksi ihana lapsenlapsi Tuomo Oskari ja Leon aikuinen tytär.

Unelmakoti:

Asun Helsingin keskustassa mukavassa kodissa eli olen nykyiseen asumiseen ihan tyytyväinen. Varsinainen unelmakoti olisi iso kattoterassiasunto, jossa osa parvekkeesta on lasitettua ja osa ei. New Yorkin kattoparvekkeet ovat hauskoja, mutta eiköhän koti kuitenkin ole Helsingin keskustassa. Unelmakodissa pitää olla riittävästi tilaa, iso olohuone ja tilava keittiö sekä työhuone. Idän puoleisella parvekkeella olisi kiva juoda aamukahvit ja länsiparvekkeella taas istua iltaa viinilasin ääressä.

Mikä kotona ärsyttää:

Sekä parveke että keittiö saisivat siis olla kaksi kertaa isompia. Muuten meillä kyllä on lähes kaikki kohdallaan. Asumme kuudennessa kerroksessa ja ikkunoista avautuu näkymä puistoon. Sauna on ihanuus! Ja tässä iässä osaa myös arvostaa sitä, että kodissa on kaksi vessaa.

Rakkain huonekalu:

Niitä on kaksikin. Toinen on pienehkö 1800-luvun lopun pappilan rokokoo -tuoli, jonka olen saanut isän puolelta perintönä. Siihen ei muuten yli 60-kiloinen saa istua laisinkaan. Toinen on myös vanha nojatuoli, jonka pelastin veljeltäni. Tuolia oltiin jo viemässä kaatopaikalle, mutta sain siitä entisöimällä todella kivan. Nykyään ei enää saa sellaisia kunnolla tehtyjä tuoleja. 20-30 -luvuilla tuolit tehtiin ihan eri tavalla kuin nykyään.

Mieluisin paikka kotona:

Keittiö- ja ruokailutilan kulmaikkuna, joka on itään ja puistoon päin. Kymmenen vuotta vanhaksi taloksi meillä on paljon erilaisia nurkkauksia ja iso erkkeri olohuoneessa. Ruokailutilan ikkunalaudalla on anopilta saamani kaunis Apostolin miekkakasvi, joka toimii todella hyvin verhona. Se on aika harvinainen, ainoastaan Heinolan museossa olen nähnyt vastaavalaisen liljakasvin. Kerran se on kukkinutkin, joten poikanenkin on jo hyvässä kasvussa.

Kodin parhaat värit:Meillä on suhteellisen vaaleaa. Niin seinät kuin parkettikin ovat vaaleita. Taulut tuovat seiniin väriä, meillä on todella paljon tauluja, esimerkiksi Kalle Eskolaa, Juhani Palmua,Tello Anttilaa ja Leon isän maalaamia tauluja. Yksi Kalle Eskolan hedelmäasetelma on lähdössä helmikuussa Turkuun näyttelyyn. Tauluihin mieltyy niin kovasti, ettei niistä voi kuvitellakaan luopuvansa. Lapsuuden kodissani oli paljon tauluja, joten en osaisi ajatella kotiani ilman tauluja.

Mihin käyttäisit remonttireiskaa?

Uusi keittiö olisi suorastaan mahtavaa, mutta vanhakin menettelee... Kaapit ovat kohtuullisen siistejä ja koneet toimivat toistaiseksi, joten olisi oikeastaan aika turhaa tuhlaamista remontoida toimivaa kokonaisuutta.Eniten käyttämäsi ruuanlaittoväline:

Tähän on helppo vastata. Paavo Turtiaiselta saamani Global-veitsi. Arvostan kunnon veitsiä ja pidän Huomenta Suomen tv-keittössäkin omat veitseni kaapissa piilossa, jotta ne pysyvät haluamassani kunnossa.

Miltä kotonasi tuoksuu?

Puhtaalle. Meillä on hyvä tuuletus. Olen horoskoopiltani neitsyt eli meillä on aina siistiä. En pidä sotkusta. Kylään voi tulla kuka tahansa milloin tahansa, ainakaan siivottomuuden takia ei tarvitse ketään ovella käännyttää.

Siivousvinkkisi:Tärkeää on, ettei koskaan päästä kotia likaiseksi. Pääsee paljon vähemmällä työllä kun siivoaa säännöllisesti ja yrittää korjata tavarat ja vaatteet heti paikoilleen. Imuroin kerran viikossa, kun ei ole enää lapsia ja lastenlapsikin on vielä niin pieni, kertaimurointi riittää. Satsaan myös hyviin siivousvälineisiin, esimerkiksi Sini-tuotteen mikrokuituliinoihin. Huomaan muuten, että "siivousmaniani" on siirtynyt toiseen tyttäreeni, hän oli jo pienenäkin hyvin siisti. Nuorempi tytär taas pystyy elämään aikamoisessa kaaoksessa. Pakkomielteet pyykinkäsittelyssä:

Ensinnäkin pesen pyykin aina kun sitä tulee koneellinen. Silitän lakanatkin, koska silitetyt tuntuvat mukavan ylellisisltä sängyssä ja ne mahtuvat paremmin kaappiin. Kokkisotaa, Kotikatua tai uutisia katsellessa voi aivan hyvin samaan aikaan silittää. Sitä paitsi allergisten olisi hyvä silittää lakanat, ne eivät pölyä silloin niin paljon.

Lempiruokasi:

Tämä on kysymys, johon ei kerta kaikkiaan voi vastata. Tykkään hyvästä ruuasta, joka vaihtuu mielialan ja vuodenajan mukaan. Syön paljon kalaa, kasviksia ja rakastan puuroja. Työni myötä olen maistanut lähes kaikkea kengurusta krokotiiliin ja merihevoseen.

Juomasuosituksesi:Valinta tietysti ruuan mukaan. Pidän mm. Sancerren ja Alsacen valkoviineistä. Tuomme niitä joka kesä Ranskan matkoiltamme niin paljon kuin EU-säännökset sallivat . Snapseista ei ole kunnon suomalaista Koskenkorvaa voittanutta.

Paras reseptisi, illallisvinkkisi:

Kun kutsun vieraita, valitsen aina jonkun teeman, kuten syksyn herkut : kaalikääryleet lisäkkeineen ja uuniomenat. Tyttäreni vietti vuosi sitten kaksi kuukautta Etelä-Amerikassa, josta innostuin järjestämään suvulle etelä-amerikkalaisen päivällisen. Siihen kuului mm. paikallinen hedelmäinen alkudrinkki, nachoksia erilaisilla kastikkeilla sekä alkuruuaksi gevicheä (limetissä marinoitua raakaa siikaa ja kasviksia). Pääruuaksi tein bolivialaista kanaa (linkki!) lisukkeilla.

Kati Napan vinkkejä joulunalusaikaan:

Maksapatee

250-300 g broilerin maksoja 1 pieni sipuli tilkka öljyä 2-3 rkl appelsiini- tai sitruunalikööriä (esim. Cointreau) 2 tl puolukkahyytelöä tai -hilloa tl suolaa mustapippuria myllystä 50 g pehmeää voita

1. Leikkaa maksat pariin osaan ja paista öljyssä. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli. Älä paista maksoja liian pitkään, etteivät ne kuivu. Kaada maksat pois pannulta ja anna niiden jäähtyä. 2. Nosta maksat monitoimikoneeseen, lisää joukkoon likööri ja hyytelö sekä mausteet ja käytä konetta, kunnes maksat ovat hienontuneet. Lisää pehmeä voi ja surauta se sekaan. 3. Painele maksa kauniiseen pieneen kippoon, josta voit tarjota sen tai kaarevaan sileäreunaiseen kippoon, josta voit kumota sen (kasta kulho kuumaan veteen ennen kumoamista). 4. Anna pateen maustua kylmässä seuraavaan päivään. Tarjoa patee joulupöydässä tai esim glögijuhlissa. Sillon seuraksi sopivat pienet keksit tai ohuet leipäviipaleet, johon pateeta voi kauhaista tai sipaista.

Päärynätorttu

3 dl vehnäjauhoja 125 g margariinia tai voita 2 rkl sokeria 1 pieni muna noin 2 rkl kylmää vettä

täyte: 2-3 rkl appelsiini- tai appelsiini-inkiväärimarmeladia 4-5 kypsää päärynää 2-3 rkl hunajaa tai sokeria pinnalle: 2 rkl appelsiinimarmeladia vedellä ohennettuna (mantelilastuja)

1. Kaada jauhot, jääkaappikova kuutioitu margariini, sokeri ja muna monitoimikoneeseen ja surauta murumaiseksi. 2. Lisää kylmä vesi koneen käydessä pitokytkimellä. Sammuta kone kun taikina muodostuu pallomaiseksi. Jos sinulla ei ole konetta, nypi pehmeä rasva jauhoihin, lisää lopuksi muna ja vesi, mutta älä vaivaa taikinaa. 3. Painele taikina pyöreäksi levyksi ja nosta se jääkaapiin kelmuun kietaistuna. Voit tehdä taikinan hyvin jo edellisenä päivänä. 4. Kuori päärynät, halkaise ja poista siemenkota kauniisti. Leikkaa puolikkaat päärynät terävällä ohuella veitsellä viipaleiksi niin että ne jäävät kapeammasta päästä kiinni toisiinsa. 5. Kauli tai painele taikina tasaisesti piirasvuoan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille. 6. Levitä marmeladi pohjalle. Nosta päärynät kauniisti vähän viuhkoiksi avattuina piirakkapohjalle. Ripottele päälle sokeria tai valuta hunajaa. 7. Kiillota pinta vedellä ohennetulla marmeladilla ja ripottele päälle vähän mantelilastuja. 8. Paista 225 asteessa alimmalla ritilätasolla noin 25 minuuttia. (Jos pidät sinihomejuustosta, ripottele sitä päärynöiden päälle ja väliin joko ennen uuniin laittamista tai heti uunista ottamisen jälkeen. Tarjoa piirakka haaleana.) 9. Ilman sinihomejuutolisäystä piirakka maistuu sellaisenaan tai konjakki- tai calvadoskerman tai ko alkoholilla maustetun vatkatun vaniljakastikkeen kanssa.

Täytetyt taatelit

pehmeitä eli nk tuoreita taateleita sinihomejuustoa

1. Vedä taateleihin viilto terävällä veitsellä ja poista kivi varovasti. 2. Työnnä syntyneeseen koloon pala sinihomejuustoa. Jos haluat, voit pehmentää sinihomejuustoa esim. maustamattomalla tuorejuustolla tai kevytranskankermalla ja pursottaa tai työntää syntynyttä tahnaa taatelin koloihin.

Teksti ja kuvat: Tanja HuutonenTuoli- ja viimeinen ruokakuva Katin albumista.

Lue myös:

    Uusimmat