Mainos

Katainen: Suomen kanta Kreikan vakuuksista ehdoton

Pääministeri Jyrki Katainen piti varsin tiukkasanaisen tiedotustilaisuuden euroalueen velkakriisistä.

Kataisen mukaan Suomi lähtee mukaan Kreikan takauspakettiin vain, jos Suomelle pystytään lupaamaan vakuudet. Pääministerin mukaan kanta Kreikan lainan vakuuksista on ehdoton - muutoin Suomi ei osallistu Kreikalle suunniteltuun lisälainaohjelmaan.

Katainen vertasi nykyistä tilannetta kevääseen 2010. Hänen mukaansa suuremman talouskriisin uhka ja mahdollisuus on todellinen. Kataisen mukaan tilanne on erittäin vaarallinen ja vaara on pystyttävä torjumaan.

Kriisin tartuntavaara muihin maihin on Kataisen mukaan suuri. Siitä kertoo muun muassa useiden maiden valtionlainojen korkojen nousu.

Pääministeri oli myös sitä mieltä, että huomisessa huippukokouksessa on saatava aikaan päätöksiä Kreikasta.

Suuri valiokunta päätti antaa neuvotteluvaltuudet Kataiselle huomiseen kokoukseen. Ehdot pysyvät ennallaan - uusien tukien ehtona on vakuudet Kreikalta ja muiltakin mailta, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri.

Oppositio pani hanttiin

Perussuomalaiset mielestä Kreikkaa ei saa enää tukea vaan vaihtoehtona on velkasaneeraus tai erottaminen EU:sta. Perussuomalaiset ei usko sijoittajien vastuun toteutumiseen eikä vakuuksista ole mitään tietoa.

Keskustan Antti Kaikkosen mukaan vuosi sitten Kreikan tukeminen oli perusteltua, mutta maa ei ole ottanut oppia. Kaikkosen mielestä usko Kreikkaan on kovilla, kun talousluvut huononevat koko ajan.

Keskusta ei voi antaa Kaikkosen mukaan Kataiselle avointa valtakirjaa huippukokoukseen, kun kokouksen sisällöstä ei ole tarkkaa tietoa.

EU-presidentti Herman Van Rompuy on kutsunut euroalueen maiden johtajat ylimääräiseen huippukokoukseen velkakriisin vuoksi. Kokous järjestetään huomenna Brysselissä. Van Rompuyn mukaan kokouksessa on määrä sopia muun muassa Kreikan uudesta lainapaketista ja keinoista euroalueen talouden vakauttamiseksi.

Katso Markus Pirttijoen juttu (Seitsemän uutiset 20.7.2011)

Katso Tapio Nurmisen raportti Münchenistä (Kymmenen uutiset 20.7.2011)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.