Mainos

Katainen kertoo totuuden: Euroopan talous oli kaatumaisillaan

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen paljastaa, että vajaa vuosi sitten Euroopan talouden murtuminen oli paljon lähempänä kuin yleisesti tiedetään. Perjantaina 8. lokakuuta 2008 oli Kataisen mukaan "hetki, jolloin kukaan ei osannut jäsentää, mitä tapahtuu ja mistä tämä on lähtöisin".

Katainen kertoo myös, miten valtiosihteeri Raimo Sailas tilanteeseen reagoi.

– Sailas sanoi, että ensi viikolla kaikki voi mennä nurin ja kannattaa varautua. Pohdimme, miten toimimme, jos viikon, kahden päästä iso osa eurooppalaisista rahoituslaitoksista on kaatunut.

– Raimo sanoi, että hän ei ole koskaan nähnyt vastaavaa ja hänkin on erittäin huolestunut.

– Oltiin ihan muutaman päivän päässä totaalikatastrofista, joka olisi ollut kymmenen kertaa pahempi kuin nykyinen tilanne. Riski eurooppalaisen pankkijärjestelmän romahdukseen oli suuri. Talouden verenkierto olisi pysähtynyt kertaheitolla, Katainen myöntää.

Ranskan pääministeri Nicolas Sarkozy kutsui hätäkokouksen Pariisiin. Pääministeri Matti Vanhanen, Katainen ja valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki arvioivat kuumeisesti eri vaihtoehtoja.

Sunnuntaina 12. lokakuuta euromaiden johtajat sopivat yhteisestä hätäpaketista pankkikriisin helpottamiseksi. Osana pakettia hallitukset takasivat muun muassa pankkien väliset lainat, jotta pankit saivat lisää pääomaa.

Lisäksi kukin maa sai luvan pääomittaa pankkeja suoraan. Tämä merkitsi osittaisia kansallistamisia.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen haastattelu tällä viikolla ilmestyvässä Savon Sanomien erikoisnumerossa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.