Kasviksilla väriä elämään

Palsternakka, parsa ja moni muu kasvis käyvät lähiviikkojen aikana entistä tutummaksi suomalaisille lapsille ja teineille, kun Kotimaiset Kasvikset ry ja Suomen Syöpäyhdistys käynnistävät ensimmäisen valtakunnallisen Terveyttä Kasviksilla -kampanjan. Tempauksen tavoitteena on muistuttaa jälkikasvua ja heidän vanhempiaan kasvisten maukkaudesta ja terveellisyydestä.

Yhdistykset ovat ryhtyneet laajaan terveyskampanjaan, koska huoli kasvisten katoamisesta ruokalautaselta on kova. Monissa Euroopan maissa kasvisten osuus lasten ja nuorten ruokavaliosta on laskusuunnassa, kun taas rasvainen ja suolainen pikaruoka porskuttaa suosionsa huipulla. Tutkimusten mukaan varsinkin pojat unohtavat energian tarvetta tankatessaan terveelliset kasvikset.

Päivittäinen kasvisannos puoli kiloa

- Tavoitteenamme on saada suomalaiset syömään puoli kiloa kasviksia joka päivä. Tähän tavoitteeseen päästään, kun marjoja, hedelmiä, juureksia ja vihanneksia syödään vähintään kuusi annosta päivässä, luettelee Kotimaiset Kasvikset ry:n toimitusjohtaja Taulavuori. Yksi annos on noin 80 grammaa eli esimerkiksi keskikokoisen porkkanan verran.

- Toistaiseksi suomalaiset kasvisannokset jäävät useimmiten puoleen näistä suosituksista. Olisi erittäin tärkeää, että lapset tottuisivat jo varhain syömään kasviksia päivittäisten ruokailujen osana, sillä lapsena opitut ruokailutottumukset seuraavat elämän myöhempiä vaiheita, huomauttaa Taulavuori. Hän toteaa, että aikuisilla on vastuu siitä, että nuorilla on mahdollisuus syödä kasviksia niin kotona, päiväkodeissa kuin koulussakin.

Kasvisten käyttöä voi lisätä ja aterioita keventää korvaamalla ruuista lihan osuutta kasviksilla. Kasviksia kannattaa välillä tarjota selkeästi erillä toisistaan, tämä antaa jokaiselle mahdollisuuden koota mieleisensä salaatin. Kasvikset sopivat jokaiselle aterialle.

Kasvikset ja terveys

Runsaan kasvisten käytön on todettu lukuisissa laajoissa seurantatutkimuksissa ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja että monia syöpätyyppejä. Kasvisvoittoinen ruokavalio on usein myös kevyempi. Kasviksista saa kuituja, antioksidantteja, kaliumia, magnesiumia, flavonoideja ja kasvisestrogeeneja.

Lue myös:

    Uusimmat