Mainos

Karpela ei usko sieppaustapauksen jäävän viimeiseksi

Turvallisuusasiantuntija Totti Karpela pitää hyvin mahdollisena, että dramaattinen sieppaustapaus ei jää Suomessa ainutlaatuiseksi.

- Olen ihmetellyt asennetta, kun ajatellaan, voiko tällaista tapahtua Suomessa. Nyt meillä on todisteita siitä, että voi. Tärkeämpää olisi maltillisesti miettiä, että miksei Suomessakin voisi tapahtua tällaista, Karpela pohtii.

- Tapaus on järkyttävä koko Herlinien suvulle. Varmasti tällaisen jälkeen varakkaammissa perheissä on jollain tavalla syytä miettiä sitä, että kun kerran on lähdetty tuumasta toimeen, niin ei ole poissuljettua, että joku muu saisi samanlaisen idean pelkästään tämän tapauksen kautta.

Karpela ei muista koskaan kuulleensa, että Suomessa olisi ollut edes vastaavia läheltä piti -tilanteita. Lapsikaappauksia on, mutta ne liittyvät vanhempien välisiin riitoihin ja usein toinen vanhemmista on ulkomaalainen.

- Tällaisesta suunnitelmallisesta ja rikollista tarkoitusperää olevasta kidnappauksesta en muista koskaan kuulleeni.

Karpela kuitenkin toteaa, että turvallisuusalalla tällaistenkin tapausten rantautuminen Suomeen on osattu jo ottaa huomioon. Marraskuussa aiheesta on luvassa seminaari.

Pikakidnappaukset yleistyvät maailmalla

Karpelan mukaan maailmalla on viime vuosina yleistyneet niin sanotut express- ja virtuaalikidnappaukset.

- Expresskidnappaus on katuryöstön ja hetkellisen vapaudenryöstön yhdistelmä. Monta kertaa liikemies otetaan hotellin tai ravintolan läheltä houkuttelemalla tai väkivalloin kyytiin ja ajetaan pankkiautomaatille. Tili tyhjennetään luottokortin käyttörajaan asti. Tämä kestää muutamasta kymmenestä minuutista pariin tuntiin, Karpela kuvailee.

Virtuaalikidnappauksessa kohdehenkilöä seurataan esimerkiksi lentokentälle.

- Kun todetaan kohteen olevan lennolla, soitetaan perheelle ja ilmoitetaan, että kohde ei olekaan matkoilla vaan meidän hallussamme. Varsinainen uhri ei koko aikana tiedä olevansa tällaisen toiminnan kohteena. Perhe pakotetaan hyvin nopeaan lunnaiden maksuun.

Karpelan mukaan tällä tavoin toimitaan myös joissain maissa lapsien kanssa, kun lapset ovat koulussa, jossa ei ole kännyköitä.

- Toiminta on niin nopeaa, ettei vanhemmille anneta mahdollisuutta soittaa kouluun ja tarkistaa asiaa.

Miksi aikuinen siepattiin?

Nyt tapahtuneessa sieppauksessa uhri oli 26-vuotias nainen. Karpela ei osaa sanoa, mikä motiivi oli siepata aikuinen ihminen.

- Ehkä se on tekijälle helpompaa. Ilman sen suurempaa psykologiaa voisi ajatella, että lapseen kohdistuva sieppaus olisi rikoksena tavallaan vielä kovempi kuin aikuisen naisen.

Siepattu ehti olla kadoksissa muutaman päivän ennen kuin hänet ilmoitettiin kadonneeksi.

- Aikuisen on lasta helpompi olla päiviäkin poissa niin, ettei kukaan ihmettele asiaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.