Mainos

Karismaattinen liike suosiossa luterilaisen kirkon sisällä

Karismaattinen Hengen uudistus -liike on 1990-luvun aikana levinnyt lähes kaikkiin evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntiin. Liike on saavuttanut niin suuren suosion, että kriitikot pelkäävät kirkon jakaantuvan kahteen leiriin. Hengen uudistus -liikkeen kesäkonfrenssi pidettiin viikonvaihteessa Tampereella.

Hengellinen hurmos houkutteli Tampereen tuomiokirkkoon kansaa tungokseen asti. Kirkkorutiineja, kaavamaista jumalanpalvelusta ja leipäpappeutta kammoksuva Hengen uudistus -liike on ankkuroinut kirkkosaleihin helluntailiikkeestä tutut rukousjonot, ylistysmusiikin ja äänekkään rukouksen.

Maallikkosaarnaajien merkitystä korostava liike toimii luterilaisen kirkon sisällä rekisteröitynä yhdistyksenä. Suuresta suosiostaan huolimatta liike ei halua erottautua omaksi herätysliikkeekseen. Tärkeämpää on keskittää voimavarat johtotähtensä kadottaneen kansankirkon uudistamiseen.

Liikehdintä on kohdannut myös voimakasta kritiikkiä. Siinä missä karismaatikot syyttävät kirkkoa kaavamaisuudesta ja pappiskeskeisyydestä jumalakeskeisyyden sijaan, pelkää luterilaisen kirkon johtoporras seurakuntien jakaantuvan jyviin ja akanoihin. Moni maltillinen kirkonmies onkin kieltäytynyt uudistusmielisen seurakunnan edessä saarnaamisesta.
(MTV3/Tuula Malin)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.