Mainos

Kari Uotista vankien toverikunnan oikeuskonsultti

Oikeustieteen lisensiaatti Kari Uoti on ryhtynyt antamaan lainopillista konsultointia Helsingin vankilan eli "Sörkan" toverikunnalle.

Uoti on laatinut toverikunnan pyynnöstä juridisen selvityksen, joka koskee vankilan ns. yöselliosaston oloja Euroopan ihmisoikeussopimuksen kannalta. Toverikunta suunnittelee kanteiden nostamista Suomen valtiota vastaan, koska vankien mukaan yöselliosaston olot ovat ihmisoikeussopimuksen vastaiset.

Talousrikoksista tuomitulla Uotilla lienee pätevyyttä tehtävään. Hän valmistelee Sörkassa ihmisoikeusjuridiikkaa käsittelevää väitöskirjaa ja arvioi valmistuvansa tohtoriksi ennen vapautumistaan, joka siintää vajaan kolmen vuoden päässä.

Vangit tukeutuvat Euroopan neuvoston kidutuksen vastaiseen komiteaan, joka on kahdesti - viimeksi 1999 - huomauttanut, että Sörkan kunnostamattomat tilat eivät ole asianmukaiset. Yöselliosaston hieman yli neljän neliömetrin selleissä wc:n virkaa ovat öisin toimittaneet yöastiat eli ns. paljut. Selleissä ei ole myöskään ollut ilmastointia, lämmitystä eikä ikkunoita ulos.

-Tarhaminkeilläkin on suhteessa enemmän tilaa, Uoti puuskahtaa sellien ahtaudesta. Komitean moitteiden takia Sörkan yöselliosastolla on aloitettu remontti, joka on vielä kesken. Oikeusministeriön mukaan vankilassa on myös pyritty noudattamaan periaatetta, että osastolle ei sijoiteta vankeja, jotka eivät sinne halua.

"Miljoonien vaatimukset"


Toverikunnan varapuheenjohtaja Timo Korhonen sanoo, että useat yöselleissä istuneet vangit ovat olleet kiinnostuneita kanteen nostamisesta. Korvausvaatimus saattaa hänen mukaansa nousta miljooniin markkoihin.

-Tarkoitus on vaatia sekä epäkohtien korjaamista että hyvityksiä jo koetusta halventavasta kohtelusta, Korhonen sanoo. Uotin selvityksen mukaan sekä komitean raportti että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen aiempi käytäntö tukevat väitettä ihmisoikeussopimuksen vastaisesta menettelystä. Uoti ei kuitenkaan usko, että kanteet menestyisivät suomalaisissa tuomioistuimissa. Siksi hän pitää todennäköisenä jutun etenemistä ihmisoikeustuomioistuimeen saakka.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.