Mainos

Kari-Pekka Kyrö: Epo-hormoni siirtyi hiihtoon Punkkisen aikakaudella

Kari-Pekka Kyrö myöntää MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa myös, että 1990-luvulla Suomi on ollut mukana kansainvälisessä dopingin kilpavarustelussa.

– Täytyy muistaa kuitenkin, että Suomi ei mun käsityksen mukaan ollut missään vaiheessa pioneeri tai aloitteentekijä dopingmenetelmien suhteen.

Esimerkiksi epo-hormoni tuli hiihtoon Kyrön mukaan Italiasta. Hiihdon piiriin se siirtyi Kyrön väitteiden mukaan suomalaisvalmentaja Jarmo Punkkisen aikakaudella 1980-luvulla.

– Se eittämättä siirtyi italialaisesta pyöräilystä italialaiseen hiihtoon Punkkisen aikakaudella, ja Suomi reagoi tähän vasta Norjan ja Venäjän jälkeen.

"Norjan doping on valtionsalaisuus"

– Tosiasia on, että 1990-luvulla missään urheilussa ei mainittavia urheilusuorituksia ole tehty ilman epo-hormoonia, Kyrö lataa.

Suomalaisten dopinghistoriasta puhuttaessa puhutaan Kyrön mukaan kuitenkin vain marginaaleista. Isoin kysymys koskee Kyrön mukaan Norjaa.

– 1990-luvulla kolmissa olympiakisoissa jaettiin 15 kultamitalia. 12 näistä kultamitaleista otti Norja, ja kukaan ei kysy mitään. Mielettömän iso leijonanosa jää käsittelemättä.

– Se on siellä jossain kuninkaanlinnan suojissa tai valtionsalaisuutena. Mun mielestä olisi jonkinlainen velvollisuus selvittää asioita laajemmin.

Kysymykseen siitä olisiko Norjalta jäänyt 1990-luvulla kultamitalit saamatta ilman epo-hormonia, Kyrö vastaa tietävänsä asian.

– Kun on valmenatajana riittävän läheltä nähnyt puhtaita ja epo- ja veripdopingsuorituksia. Kaikkein hämmästyttävimmät suoritukset ovat norjalaisten ja Manuela Di Centan tekemiä. Niille ei vedä vertaa mikään.

(MTV3)

Katso Kari-Pekka Kyrön haastattelu: (Huomenta Suomi 25.9.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.