Kansanedustaja kannattaa 10 miljoonan euron omistuskattoa rikkaille: "Onko kenelläkään tarvetta omistaa yksityistä suihkukonetta?"

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula herätti perjantaina huomiota lausunnollaan omistuskatosta rikkaille. Hän sanoo kuitenkin MTV Uutisille, että talouden suuria ongelmia se ei kuitenkaan ratkaisisi.

Kontula ja Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi väittelivät Ylen Sannikka & Ukkola -ohjelmassa siitä, onko kapitalismi tullut tiensä päähän. Aiemmin muun muassa arvovaltainen talouslehti Financial Times oli vedonnut, että kapitalismi ei enää toimi ja että koko järjestelmä pitäisi rakentaa uudelleen. 

Keskustelijoilta kysyttiin myös mielipidettä rikkaille asetettavasta 10 miljoonan euron suuruisesta omistuskatosta. Idean on julkisuudessa esittänyt muun muassa Pohjoismaisen vihreän vasemmiston pääsihteeri Mia HaglundYlioppilaslehden kolumnissaan.

Kontula sanoi kannattavansa ideaa, ja että siitä ei olisi ainakaan haittaa.

Romakkaniemi puolusti kapitalismia

Juho Romakkaniemi puolestaan vakuutti, että kapitalismi nimenomaan luo hyvinvointia maailmaan.

– Kansainvälinen kauppa ja yksityisyrittäminen ovat nostaneet miljardeja ihmisiä köyhyydestä pois, tehokkaammin kuin mikään muu asia maailmassa, hän sanoi ohjelmassa.

Ajatus rikkaiden omistuskatosta herätti kiivasta keskustelua muun muassa Twitterissä.

Isoja ongelmia omistuskatto ei ratkaisisi

MTV Uutisille Kontula toteaa, että suoria palautteita omistuskattoon liittyen on tullut hänelle itselleen melko vähän, vain muutamia. Ne vaihtelevat hänen mukaansa "tsemppiviesteistä" "erittäin paheksuviin".

Kontula vahvistaa kannattavansa omistuskattoa. Hänen mukaansa siinä olisi enemmän hyviä kuin huonoja puolia.

Rakenteellisia ongelmia, kuten pääomien kasautumista, se ei kuitenkaan ratkaisisi. Hän ei myöskään usko, että nykyisessä talousjärjestelmässä sitä olisi mahdollista toteuttaa vain yhdessä maassa.

– Samalla pitää muistaa, että isoja ongelmiamme se ei ratkaisisi. Tilanne on kuitenkin se, että kuluttamisen rajat tulevat nopeasti vastaan. Kulutusta on vähennettävä, jotta pallo saadaan pidettyä elinkelpoisena. Onko silloin kenelläkään tarvetta omistaa yksityissuihkukonetta? 

Poliitikkojen pitää tuoda tosiasiat agendalle

Kontula huomauttaa, että nykyinen meno ei voi jatkua loputtomiin.

– Joudumme ennemmin tai myöhemmin sen kysymyksen eteen, että tarvitsemme talousjärjestelmän, joka kestää myös nollakasvun tai miinuskasvun olosuhteet.

– Tätä ihmiset eivät halua hyväksyä, koska se edellyttää niin suuria muutoksia yhteiskunnassa. Poliitikkojen pitää tuoda tosiasiat agendalle eikä vain ajatella seuraavia vaaleja, Kontula toteaa MTV Uutisille.

Kontula kannattaa myös yhteisomistuksen ja yhteiskäytön lisäämistä, jonka myötä resurssien tuhlaamista voitaisiin suitsia. Esimerkkeinä hän mainitsee ne talouden alueet, joissa on luonnollisia monopoleja kuten sähkön- ja vedentuotanto.

Lue myös:

    Uusimmat