Mainos

Kansallisoopperan remontti valmis

Ylikapellimestari Mikko Franck saattaa sittenkin jatkaa kansallisoopperan palveluksessa.

Kansallisoopperasta viime talvena eronnut ylikapellimestari Mikko Franck ei pidä mahdottomana, että hän sittenkin pysyisi talon palveluksessa.

Johtamiskriisin takia eronnut Franck sanoo MTV:n uutisten haastattelussa, että pääjohtajan vaihtumisen myötä hän ei "poissulje" vaihtoehtoa jatkaa talossa. Franck on yhä Oopperan palveluksessa - hänen irtisanomisaikansa päättyy ensi helmikuussa.

Mikko Franck esitteli medialle tänään remontin jälkeen avautuvan Kansallisoopperan ohjelmistoa. MTV:n uutiset kysyi Franckin näkemyksiä tulevaisuudestaan. Henkilökunta otti talvella tyrmistyneenä tiedon ylikapellimestarin irtisanoutumisesta - voisiko tämä jatkaa Päivi Kärkkäisen johtamassa talossa?

- Minä en nyt tässä vaiheessa sano suuntaan enkä toiseen. En poissulje, mutta en myöskään vastaavasti mieti muunlaisia ratkaisuja, pohtii Franck.

- Mennään nyt päivä kerrallaan eteenpäin ja katsotaan rauhassa mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Päivittäistä työntekoa on tässä nyt ihan tarpeeksi, totesi ylikapellimestari uuden ohjelmistokauden kynnyksellä.

Hallituksen päätös

Franck sanoo olevansa vakuuttunut, että hallitus on miettinyt uuden pääjohtajavalinnan hyvin tarkkaan.

- Luotan heidän osaamiseensa tässä asiassa. Hyvillä ja odottavaisin mielin täällä ollaan. Nyt keskitymme perustehtäväämme taiteeseen, oopperan ja balettiesitysten tekemiseen.

Päivi Kärkkäinen aloittaa pääjohtaja 1. joulukuuta. Hallituksen pitäisi päättää uuden organisaatiomallin mukaisesti taiteellisen johtajan nimittämisestä syksyn aikana. Franck halusi muistuttaa, että Sirkka Hämäläisen johtama hallitus lopulta päättää, ollaanko Franckin palveluksista jatkossa kiinnostuneita, jos ylikapellimestari pyörtää eropäätöksensä.

- Hallituksen päätäntävallassa on se, millainen johto- ja organisaatiorakenne täällä on ja keitä ne ihmiset tässä rakenteessa ovat. Hallituksen vastuulla on myös kommentoida ja tiedottaa näistä päätöksistä.

Klassikoiden kausi

Kansallisooppera on nyt uuden aikakauden kynnyksellä. Takana ovat pakkolomat, iso remontti ja pääjohtaja on vaihtunut.

Uuteen aikaan astutaan turvallisen tuntuisella ohjelmistolla. Sevillan parturi, Iloinen leski, Lemmenjuoma, Taikahuilu.

Talven tähtenä on Kaija Saariahon Adriana Mater-oopperan ensi-ilta. Syksyn suuri tapaus on Carmen. Tällä teoksella Kansallisooppera aloitti Töölönlahden rannalla 14 vuotta sitten.

Huipputekniikkaa

Oopperan päänäyttämön pitäisi nyt olla myös iskussa uusia isoja tuontantoja varten. Kuusi kuukautta kestänyt remontti maksoi 13,6 miljoonaa euroa.

Näyttämötekniikka on uusittu ja tietokoneistettu vastaamaan kansainvälistä tasoa. Valaistus on uusittu ja automatiikka nostaa lavasteet nyt "Mersun vauhtia, kun aiemmin mentiin Ladalla", kuvailivat remontista vastanneet johtajat Timo Tuovila ja Matti Uotinen.

- Turvallisuusriskit ja hitaus ovat nyt historiaa. Nopean liikuteltavuuden ansiosta esimerkiksi valojen rakentamisessa voidaan säästää useita työpäiviä vuodessa, muistuttivat johtajat talossa, joka elää säästökuurilla vielä useamman vuoden.

(MTV3-Kari Pyrhönen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.