Mainos

Kansainvälinen Punainen Risti etsii uutta tunnusta

Kansainväliselle Punaiselle Ristille haetaan uutta neutraalia tunnusta kahden entisen rinnalle Genevessä alkaneessa kokouksessa, johon osallistuvat 188 valtion edustajat. Järjestön viralliset tunnukset ovat punainen risti ja punainen puolikuu.

Kolmanneksi tunnukseksi on esitetty punaista umpivinoneliötä tai punaista keskeltä avointa vinoneliötä. Tunnuksesta on tullut ongelma kansainväliselle liikkeelle, koska kaikki maat eivät hyväksy uskonnollisen kytköksen sisältäviä aiempia tunnuksia. Risti on yhdistetty kristinuskoon siitä huolimatta, että tunnuksen mallina oli alun perin Sveitsin lippu.

Esimerkiksi Israelissa toimiva avustusjärjestö Magen David Adom ei ole halunnut Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton täysjäseneksi, koska sen käyttämää punaista Daavidin tähteä ei ole hyväksytty järjestön viralliseksi tunnukseksi. Yhdysvallat on tukenut israelilaisjärjestön vaatimusta, mikä on puolestaan herättänyt närää arabi- ja muslimimaissa.

Kokouslähteiden mukaan arabimaat lykkäisivät mielellään tunnuspulman käsittelyä tuonnemmaksi, koska se saattaa vaikuttaa Lähi-idän rauhanpyrkimyksiin. Tunnuspulma koskee Israelin lisäksi Eritreaa ja Kazakstania, joiden kansalliset järjestöt haluaisivat tunnuksekseen sekä ristin että puolikuun.

SPR:n tunnus ei muutu

Jos Genevessä alkanut kaksipäiväinen valmistelukokous pääsee sopuun kolmannesta tunnuksesta, sen käyttö vahvistetaan Geneven sopimuksen 188 allekirjoittajamaan diplomaattikokouksessa mahdollisesti lokakuussa. Sen jälkeen Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC päättää tunnusten käytön yksityiskohdista.

Suomen Punaisen Ristin pääsihteerin Markku Niskalan mukaan kolmannen tunnuksen käyttöönotto ei mitenkään vaikuttaisi SPR:n tunnukseen, sillä kussakin maassa toimii vain yksi kansallinen järjestö ja risti pysyy SPR:n tunnuksena.

Geneven kokouksen edellä on julkisuudessa ollut kaksi ehdotusta. Aiempaa, timantiksi ristittyä punaista vinoneliötä on arvosteltu siitä, että se muistuttaa merillä käytettävää hätälippua ja tulenaroista aineista varottavaa merkkiä. Vaihtoehdoksi on nostettu keskeltä avoin punainen vinoneliö, "chevron", joka muodostuu kahdesta suorakulmasta. Keskustelussa on väläytelty myös mahdollisuutta valita liikkeelle yksi yhteinen tunnus, jotta vältyttäisiin sekavalta "tunnuspaljoudelta".

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.