Kannustinloukut vähentävät työhaluja

Veronmaksajien keskusliiton mukaan pienipalkkainen työ on nykyisin työttömyyttä kannattavampaa. Uudet kannustinloukut uhkaavat kuitenkin noin 74 000 perhettä.

Kannustinloukut vähentävät monien palkansaajien halukkuutta työuralla etenemiseen, ilmenee Veronmaksajien Keskusliiton selvityksestä.

Keskusliiton mukaan kannustinloukkujen purkaminen on onnistunut siltä osin, että nykyisin pienipalkkainen työ on työttömyyttä kannattavampaa. Samalla loukut ovat siirtyneet vaivaamaan monia työssäkäyviä.

Veronmaksajien Keskusliiton mukaan uudet kannustinloukut uhkaavat ennen kaikkea työssäkäyviä yksinhuoltajia ja perheitä, joissa toinen puoliso on työmarkkinatuella.

Pääekonomisti Jaana Kurjenojan mukaan uudet kannustinloukut uhkaavat noin 74 000 perhettä, joiden jäsenten ei kannata kasvattaa palkkatulojaan, sillä tulojen lisääminen saattaa pahimmassa tapauksessa jopa pienentää perheen käytettävissä olevia kokonaistuloja.

- Tällainen järjestelmä, joka ei kannusta eteenpäin yrittämiseen ja jossa ei palkita lisääntyneitä työtunteja eikä ammatillista pätevöitymistä, ei voi olla pitkän päälle kovinkaan terve, Kurjenoja sanoi Kenelle työ kannattaa? -selvitykse julkistamistilaisuudessa.

Palkka nousee, tulot laskevat

Kannustinloukku tarkoittaa sitä, että palkkatulojen noususta huolimatta perheen käytettävissä olevat tulot eivät juuri kasva, eikä työn tekeminen näin ole kannustavaa. Kun palkka nousee, yhteiskunnan maksamat tuet pienenevät ja verot nousevat, ja nämä yhdessä syövät palkkatulon nousun tai ison osan siitä.

Kurjenoja ottaa esimerkiksi tämän päivän kannustinloukusta tilanteen, jossa kaksilapsisen yksinhuoltajan bruttopalkka kohoaa 1800 eurosta 2300 euroon. Verojen nousun ja tukien pienenemisen myötä yksinhuoltajan käytettävissä olevat tulot kuitenkin putoavat 1927 eurosta 1919 euroon.

Toisessa esimerkissä Kurjenoja tarkastelee kaksilapsista perhettä, jossa puolisoista toinen saa työmarkkinatukea toisen ollessa töissä. Jos työssäkäyvän puolison kuukausipalkka nousee 2000 eurosta 2500 euroon, laskevat perheen käytettävissä olevat tulot kannustinloukun vuoksi 2148 eurosta 2110 euroon.

- Eteenpäin yrittäminen ei ole kannattavaa, Kurjenoja kiteyttää.

Pienipalkkaista työtä ei tarjolla

Kurjenojan mukaan on myönteistä, että 90-luvulla ongelmaksi nousseet työttömyysloukut - eli tilanteet, joissa työllistyminen ei kannata tulotason laskiessa - on onnistuttu purkamaan. Pienipalkkaiseenkin työhön tarttuminen on nykyisin kannattavampaa kuin toimeentulotuella eläminen.

Kurjenoja kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että pienipalkkaista työtä ei ole tällä haavaa paljoakaan tarjolla.

- Samaan aikaan kun työttömyysloukkuja on purettu, ostovoima yhteiskunnassa ei ole kasvanut niin paljoa, että pienipalkkaiselle työlle olisi kysyntää, Kurjenoja laskee.

Pienipalkkaisen työn tarjonnan vähyys johtuu Kurjenojan mukaan osaltaan Suomen palvelualan alikehittyneisyydestä. Keskiluokan ostovoiman kasvattaminen näkyisi hänen mukaansa myös palveluiden kysynnän kasvuna.

- Työtöntä ei paljoa lämmitä tietoisuus siitä, että laskelmien mukaan hänen työllistymisensä kannattaa, mutta hänen työpanokselleen ei ole kysyntää, Kurjenoja tiivistää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat