Kannabiksen lääkekäyttö harvinaista

Saksassa on ehkä ensi vuonna mahdollista saada lääkärin määräyksellä apteekista kannabista sisältäviä lääkkeitä.

Suomen lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve ei tyrmää kannabiksen käyttöä lääkkeenä myöskään Suomessa.

- Kannabiksen tulee lääkkeenä osoittaa tehonsa, haittavaikutuksensa, turvallisuutensa juuri sillä tavalla kuin me muiltakin lääkkeiltä odotamme.

- Lääketeollisuuden kannabiskehittelyssä annostelu on tarkkaa. Kannabista ei voi vain polttaa pössytellä, siitä ei kyllä yksikään lääkäri pysty sanomaan minkälaisen annoksen potilas saa. Eihän me morfiinillakaan potilaiden kipua hoideta niin, että annetaan jonkinlainen palju ja pyydetään pistelemään itse suoneen niin kuin hyväksi näkee, Pälve toteaa MTV3:n Huomenta Suomessa.

Keskustelu vääristynyt

Nuorisoverkoston tutkija, dosentti Mikko Salasuon mukaan lähes kaikki nykyhuumeet ovat myös lääkekäytössä - opioidipohjaisista amfetamiinijohdannaisiin lääkkeisiin. Kannabis on ainoa yleisimmistä huumausaineista, jolla ei ole länsimaissa ollut minkäänlaista legitiimiä statusta esimerkiksi lääkkeenä, Salasuo huomauttaa.

- Keskustelua ei käydä vain siitä, mitä on kannabiksen lääkekäyttö, vaan ne, jotka ovat kannabiksen kovia puolestapuhujia tai vastustajia - näkevät tämän isona poliittisena ratkaisuna. Kysymykseen liitetään alentaisiko lääkekannabis kynnystä huumekannabiksen kokeiluun?

- Tämä vääristää keskustelua, koska kysehän on puhtaasti siitä, että jos kannabiksen käytölle löydetään lääketieteellistä näyttöä, niin silloin sitä voidaan tietyin rajoituksin, kuten reseptein, antaa lääkkeeksi ihan samoin tavoin kuin muitakin lääkkeitä, Salasuo painottaa.

Pälveen mukaan kannabiksen lääkekäyttökeskustelu on pahoin stigmatisoitunut Suomessa.

- Mikäli kannabiksella havaitaan olevan lääketieteellistä vaikutusta potilaskokeissa, niin kyllä sitä ruvetaan sitten käyttämään. Toistaiseksi ei ole osoitettu, että se olisi järin hyvä lääke. Kivunhoidon tuloksellisuutta mitataan kipumittarilla, jossa nolla on täysin kivuton ja kymmenen sietämätön kipu. Kannabiksella on saatu yhden, ehkä kahden asteikon eron hyöty. Tätä voi pitää kyllä aika huonona kliinisenä tehona.

Suomessa alle 20 kannabislääkittyä potilasta

Pälveen mukaan Suomessa kannabista lääkkeenä käyttää alle kaksikymmentä ihmistä.

- Kipupoliklinikoilla pyritään valitsemaan ne potilaat, jotka siitä hyötyvät ja tarvitsevat. Yleisin on neuropaattinen kipu; ms-tauti ja hiv ovat sellaisia diagnooseja, joista hermokipu löytyy sellaisessa ilmeismuodossa, että nimenomaan kannabisvalmisteista olisi hyötyä.

Salasuo muistuttaa, että hyvin monet kannabiksen kotikasvattajista perustelevat omaa käyttöään juuri itselääkityksellä psyykkisiin ja fyysisiin vaivoihin.

(MTV3)

Katso Heikki Pälveen ja Mikko Salasuon haastattelu: (Huomenta Suomi 22.10.2010)

Katso Tapio Nurmisen juttu Duisburgista

Lue myös:

    Uusimmat