Kanada julkisti miljardituen Ukrainalle

Zelenskyi julkaisi puheen sodan alkamisen vuosipäivänä 5:41
Katso myös: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi piti koskettavan puheen Hostomelin lentokentällä – tältä siellä nyt näyttää.

Kanada antaa Ukrainalle taloudellista ja sotilaallista tukea runsaan kolmen miljardin Kanadan dollarin eli runsaan kahden miljardin euron edestä, kertoo Kanadan pääministeri Justin Trudeau. 

Justin Trudeau kertoi tuesta vieraillessaan Kiovassa Venäjän suurhyökkäyksen kaksivuotispäivänä tänään lauantaina.

Tuki tulee tarpeeseen, sillä Ukrainan suurimman tukijan Yhdysvaltojen paketit ovat jumittuneet kongressin käsittelyyn sisäpoliittisen kiistelyn vuoksi.

EU:n tukipaketti Ukrainalle ensi kuussa

Ukrainassa niin ikään vieraillut Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi lauantaina, että EU toimittaa ensimmäisen erän aiemmin sopimastaan tukipaketista Ukrainalle maaliskuussa.

Ensimmäinen tukierä on noin 4,5 miljardia euroa. Paketti on kokonaisuudessaan runsaat 54 miljardia euroa.

Lisäksi Kanada ja Ukraina ovat solmineet turvallisuussopimuksen, Trudeau kertoi. 

Sopimuksessa Kanada sitoutuu tukemaan Ukrainaa monilla aloilla useiden vuosien ajan, mutta siihen ei kuulu vastaavaa puolustusliittoa kuin esimerkiksi sotilasliitto Natossa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi hieman aiemmin sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan kirjoituksessa, että Ukraina on solminut kahdenvälisen turvallisuussopimuksen myös Italian kanssa.

Aiemmin Ukraina on solminut vastaavat sopimukset Britannian, Ranskan, Saksan ja Tanskan kanssa.

 

Lue myös:

    Uusimmat