Mainos

Kallis kulta vaikuttaa pian korujen hintoihin

Kullan hinta kävi ennätyslukemissa viimeksi viikko sitten, kun unssin hinta ylitti pörssissä 900 dollaria.

Korut voi kullan kalliista hinnasta huolimatta ostaa edelleen lähes entisin hinnoin. Paljon kultaa sisältävien korujen hintalappuihin lisäsenttejä on kuitenkin voinut ilmestyä.

- Osa vähittäisliikkeistä on joutunut nostamaan hintoja jonkun verran. Nousu on kuitenkin niin vähäinen, että asiakas ei sitä juurikaan näe, kertoo Suomen Kultaseppien Liiton puheenjohtaja, kultaseppä Pekka Kulmala.

Suomen suurimman jalometallialan yrityksen, Kultakeskus Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Ruohola puolestaan uskoo, että kullan hinnannousu näkyy pian selvästi myyntitiskeillä.

- Joulu mentiin vielä entisillä hinnoilla, mutta laskemme paraikaa uusia hintoja tuotteille. Hinnat nousevat varmasti 5-10 prosenttia. Kultaisissa vihkisormuksissa nousu voi olla jopa enemmän, Ruohola arvioi.

Kultasormukset ovat korukauppojen tämän hetken hittituote, koska kesähäät lähestyvät.

Kultakorun hintaan vaikuttavat myös valmistuksen kustannukset ja koristeluiden, kuten timanttien, arvo. Koska raaka-aineen osuus on usein pieni osa korun hinnasta, kullan kallistuminen ei heijastu välittömästi korukauppaan.

- Jalokivettömässä kihlasormuksessa kullan osuus voi olla suuri. Timanttisormuksessa kulta taas voi olla loppuhinnasta vain murto-osa, Kulmala kertoo.

Jalometallien hinnat ennätyskorkeita

Kullan hinta kävi ylimmillään tammikuun alkupuoliskolla, kun unssin hinta kipusi New Yorkissa yli 900 dollariin. Yksi unssi on noin 30 grammaa. Kullan mukana ovat kohonneet myös hopean ja platinan hinnat.

- Maailmantaloudessa on epävarmuuden elementtejä, jonka takia rahaa siirtyy jalometalleihin. Jalometallipörssi heilahtaa heti kun kysyntä kasvaa, Ruohola sanoo.

Ruohola uskoo, että kulta ei enää kallistu. Kulmalan mukaan myös kultaseppien tuntuma on, että kullan hinnassa ei tapahdu lähiaikoina alaan suuresti vaikuttavia muutoksia.

- Kultaa kutsutaan sijoittajien turvasatamaksi, koska sen hinta ei heittelehdi dramaattisesti. Kulta on jatkossakin hyvä sijoituskohde, oli kyse sitten harkoista tai koruista, Kulmala sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.