Kalliomäki: Suomi tekee oman esityksen EKP:n johtajistosta

Suomi tekee oman esityksensä Euroopan keskuspankin EKP:n johtokunnan kokoonpanosta, valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.) kertoi lauantaina Stresassa Italiassa kesken EU:n valtiovarainministerien epävirallista kokousta.

Kalliomäki ei täsmentänyt, mikä Suomen esitys olisi. EKP:a johtavan keskuspankkien johtajien neuvoston kokoonpanoa on esitetty muutettavaksi niin, ettei pienemmillä jäsenmailla kuten Suomella olisi automaattisesti edustusta EKP:n korkeimmassa johdossa. Esityksen taustalla on EU:n laajentuminen ensi toukokuussa 10 uudella jäsenmaalla, mikä tekisi EKP:n hallinnoinnin turhan raskaaksi nykyisillä säännöillä.

EKP:n johtokunnassa nykyisin Suomen edustajana istuva Suomen keskuspankin pääjohtaja Matti Vanhala ei uskonut, että EKP tekisi enää uutta esitystä pankin johtokunnan kokoonpanosta. Kalliomäen mukaan Suomi ei ole täysin yksin EKP:n johtokunnan kokoonpanoa koskevassa kiistassa. Hän ei kuitenkaan tarkentanut, mitkä maat mahdollisesti tukevat Suomea. Suuret jäsenmaat ovat ajaneet EKP:n johtokunnan koon rajoittamista, joten luultavaa on, että Suomen kanta saa tukea pienemmistä jäsenmaista.

Kalliomäen mukaan EU:n kasvu- ja vakaussopimusta on käsitelty julkisuudessa tavalla, joka kuluttaa sopimusta. Kalliomäki sanoi, että sopimus on toiminut käytännössä niin kuin pitääkin. Vakaussopimusta ovat koetelleet Ranskan ja Saksan budjettivajeet, jotka ylittävät sopimuksessa määritellyn 3 prosentin rajan bruttokansantuotteesta. Erityisesti Ranskan hallituksen asenne puhutti valtiovarainministereitä Stresassa.

Valtionvarainministeri Antti Kalliomäki arvioi, että EU:n komission varassa on paljon vakaussopimuskysymyksessä. EU:n komissio on asettunut puolustamaan vakaussopimusta sitä kohtaan esitettyjä höllentämisvaatimuksia vastaan. Jos sopimuksesta etsitään joustoja, kyse ei voi olla vain Ranskasta, Kalliomäki sanoi. Hänen mukaansa ennen pitkää kyseltäisiin, mikä euroryhmä oikein on, jos sopimuksesta lipsumista sallittaisiin.

Suomen keskuspankin johtaja Matti Vanhala sanoi, ettei Ranskan tapauksessa ole olemassa sellaisia erityisiä olosuhteita, jotka sallisivat sopimuksen mukaan siitä poikkeamisen. Hänen mukaansa Ranskassa ei ole muuta erityistä kuin erittäin korkeat talouskasvuluvut usean vuoden ajan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat