Suomen kansalliseepos Kaleva inspiroi edelleen muusikoita. 30 kansainvälistä progebändiä osallistui suomalaisen taiderockyhdistys Colossus ry:n projektiin ja levytti valitsemansa Kalevala-runon. Projektin tuloksena syntyi kolmoislevy, Kalevala - A Finnish Progressive Rock Epic. Teemalevyn musiikkia yhdistää 1970-lukulainen progressiivinen rockmaailma.
Suomen kansalliseepos, Elias Lönnrothin kokoama Kalevala koostuu levyllä 30 runosta, joista jokaisella oma esittäjänsä. Kansainväliseen esiintyjäkaartiin kuuluu progeyhtyeitä Suomen lisäksi Ruotsista, Norjasta, Italiasta, Iso-Britanniasta, Ranskasta, Yhdysvalloista ja Sveitsistä. Eniten levyllä esiintyy yhtyeitä Italiasta, jossa progressiivisilla rock-yhtyeillä on pitkä perinne ja jossa progressiivinen rock on nykyisinkin voimissaan.
Proge-Kalevalan isä on taidemusiikkiyhdistys Colossuksen puheenjohtaja Marco Bernard. Alun perin Colossus ry:n tarkoituksena oli julkaista kaksoislevyllinen Kalevalan innoittamaa progressiivista rockia. Kansainvälisten bändien innostus projektiin oli kuitenkin niin suuri, että Colossus ry päättikin julkaista kolme levyä kattavan teemakokonaisuuden. Silti useita yhtyeitä jouduttiin jättämään pois.
- Yhtyeet ympäri maailmaa ottivat yhteyttä Colossukseen ja kehuivat kansalliseepoksemme sopivan mainiosti progressiivisen rock-levyn teemaksi. Yhtyeet varasivat lähes kaikki tarjolla olleet runot nopeasti. Alun perin toivoimme, että jokainen levyllä esiintyvä bändi olisi laulanut äidinkielellään. Lopulta jouduimme antamaan periksi tästä joidenkin bändien osalta, sillä he kokivat englannin kielen sopivan heille paremmin kuin äidinkielensä, Marco Bernard kertoo.
Marco Bernard toteaa, että projektin tavoitteet ovat olleet pikemminkin taiteelliset kuin kaupalliset. - Tarkoituksenamme oli alusta alkaen saada aikaan hyvää ja omaperäistä musiikkia. Siksi pyysimme mukaan bändejä, joiden tiesimme pystyvän suoriutumaan näinkin vaativasta tehtävästä. Projektin kansainvälisyys oli myös alusta alkaen itsestään selvä, sillä tällaista teema-albumia ei muuten saa aikaiseksi. Lisäksi ulkomaalaisten bändien kalevala-tulkinnat antavat eepokselle aivan uusia ulottuvuuksia.
Bändit saivat käyttää luovuuttaan ja säveltää ja sanoittaa kappaleet omalla tyylillään. Colossus ry antoi sen sijaan muita ohjeita, joita tuli noudattaa. Lauluissa käytettävän äidinkielen lisäksi kappaleiden soundissa tuli pyrkiä 1970-lukulaisuuteen. Siksi bändit saivat käyttää vain aitoja sen ajan instrumentteja kuten hammond-urkuja, mellotronia ja minimoogia. Tämän tuloksena levyn kappaleissa onkin kautta linjan yhtenäinen, vanhahtava soundimaailma.
Levyn julkaisi ranskalainen, progressiiviseen rockiin erikoistunut Musea-levy-yhtiö, joka myös levittää sitä ympäri maailman omia jakelu- ja jälleenmyyntiverkostojaan pitkin. Yhtiöllä ei ole maassamme edustusta. Musean levyjä myydään kuitenkin joissakin alan levykaupoissa Suomessa.
Colossus ry kiinnitti myös levyn ulkoasuun erityisen suurta huomiota. Levyn ohessa on 64-sivuinen lehtinen, jossa on tietoa bändeistä ja kappaleista. Lisäksi lehtisessä on kunkin esitetyn runon tiivistelmä. Levyn kansikuva on Marco Bernardin maalaama. Sisäsivujen kalevala-aiheisista kuvista vastaavat Kalevi Heino ja Mikko Hakanen, joka on myös toiminut myös levyn ja vihkosen graafisena suunnittelijana. Myös levyn kuvitus viittaa voimakkaasti 1970-luvun progelevyjen maailmaan
Colossus ry on aikaisemmin koonnut 1970-luvun Suomi-progen tribuuttilevyn, jolla myös esiintyy kansainvälisiä bändejä.
Kalevala - A Finnish Progressive Rock Epic -levyllä esiintyvät seuraavat bändit:
Haikara (Suomi), Overhead (Suomi) Simon Says (Ruotsi), Sinkadus (Ruotsi), Moongarden (Italia), Il Castello Di Atlante (Italia), Magenta (Iso-Britannia), Submarine Silence (Italia), Metaphor (Yhdysvallat), Clearlight (Yhdysvallat-Italia), Orchard (Norja), Greenwall (Italia), Revelation (Italia), Scarlet Thread (Suomi), Mad Crayon (Italia), Museo Rosenbach (Italia), Leviathan (Italia), Malibran (Italia), Sofia Baccini (Italia), Elegant Simplicity (Iso-Britannia), Qadesh (Iso-Britannia), Cantina Sociale (Italia), Grand Stand (Ruotsi), Germinale (Italia), Aardvark (Suomi), Thonk (Sveitsi), Groovector (Suomi), Whobodies (Suomi), Randone & Tempore (Italia), Cafeine (Ranska).