Kala maistuu lähes kaikille suomalaisille

Kala maistuu lähes kaikille suomalaisille, sillä 95 prosenttia suomalaisista syö kalaa. Useasti kalaa syöviä on eniten vanhimmissa ikäryhmissä. Vähiten kalaa syödään 15-24-vuotiaiden ikäryhmässä, mutta nuoristakin yli 90 prosenttia käyttää kalaa. Kalan syömisessä ei ole tapahtunut oleellisia muutoksia kahden edellisen vuoden aikana. Tiedot käyvät ilmi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tuoreesta kalatalousbarometrista.

Useimmat suomalaiset valmistavat kalaruokia tuorekalasta. Vuonna 2002 miehistä 76 prosenttia ja naisista 83 prosenttia ilmoitti laittavansa kalaruokia. Vähiten kalaruokia valmistivat 15-24-vuotiaat. Iän karttuessa kiinnostus kalaruokien valmistamiseen kuitenkin kasvaa. Kalaruokien valmistamisessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina.

Noin 60 prosenttia suomalaisista syö rapuja, katkarapuja, muita äyriäisiä tai simpukoita. Äyriäisiä tai simpukoita ei kuitenkaan syödä läheskään yhtä usein kuin kalaa. Vain noin viisi prosenttia syö niitä vähintään kerran viikossa. Äyriäisiä tai simpukoita syöviä on vähiten vanhimmissa ikäryhmissä.

Puolet suomalaisista kalastaa

Puolet suomalaisista ilmoittaa kalastavansa ainakin joskus, kun kalastamiseksi katsotaan kaikki kalastusmuodot ja myös osallistuminen kalastamiseen esimerkiksi soutajana. Miehistä kalastaa kaksi kolmasosaa. Sen sijaan naisten kalastusinnokkuus on selvästi vähäisempää.

Kalatalousbarometri toteutettiin haastattelututkimuksena, joka kohdistui noin 300 yrityksen ja 2200 henkilön otokseen. Barometrissa tarkastellaan kalan käytön, valmistamisen ja kalastamisen lisäksi kala-alan yritysten ja 15-74 vuotiaiden suomalaisten näkemyksiä kalatalouden tulevaisuudesta. Tiedot kerättiin puhelinhaastatteluilla helmikuussa vuosina 2000, 2001 ja 2002. (Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja