Mainos

Kainuun prikaatin ampumaharjoituksissa vakava vaaratilanne

Kranaatin kimpoaminen ajoneuvoon ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Onnettomuus oli lajissaan erittäin harvinainen.

Räjähtämätön kranaatti kimposi hyökkäysammunnan maalialueelta ja osui ajoneuvoon Kainuun Prikaatin Hiisi06 -harjoituksissa Kuhmon Vuosangassa eilisiltana kello 22:n jälkeen. Onnettomuus ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Onnettomuus tapahtui Kainuun Tykistörykmentin perustaman patteriston ammunnoissa. Ampumaetäisyys tuliasemasta maalialueelle oli 7500 metriä.

Tapahtumahetkellä armeijan harjoitusalueen ajoneuvovarikon pihalla oli noin 20 henkilöä, joista valtaosa kantahenkilökuntaan kuuluvia.

Erittäin harvinainen onnettomuus

Tuntemattomasta syystä yksi ammutuista kranaateista otti maalialueelta rajun kimmokkeen ja kimposi 2100 metriä hyökkäysammunnan maalialueelta pysähtyen lopulta armeijan ajoneuvon keulaan.

- Heti tapahtuman jälkeen ammunta keskeytettiin ja alue eristettiin. Tämän patteriston osalta ammunnat lopetettiin välittömästi. Vaaratilanteiden välttämiseksi samalla asetelmalla ei voitu harjoitusta enää jatkaa, harjoituksen varotoimiston päällikkö, majuri Jari Ruskela kertoo.

Aselajin edustajat pitävät yli kaksi kilometriä pitkää kimmoketta erittäin harvinaisena. Maalialueesta riippuen kranaattien kimmokkeet voivat olla mahdollisia, mutta kimpoamismatkat ovat huomattavasti lyhyempiä. Vuosangan harjoitusalueella on runsaasti kallioperäistä maastoa, josta kimmokkeen on mahdollista lähteä liikkeelle.

Ei räjähdysvaaraa

Vuosangan tapauksessa ei ollut räjähdysvaaraa. Kranaatin sytytin oli ilmeisesti vioittunut ensimmäistä kertaa maahan osuessaan, josta syystä se ei räjähtänyt. Ehjän kranaatin harhautuminen olisi saanut aikaan täydellisen tuhon autovarikon pihamaalla.

- Tällaisen kranaatin tuhovoima on riittävä. Sirpalevaikutus on noin 200 metriä, Kainuun tykistörykmentin komentaja, everstiluutnantti Juha Putkonen arvioi.

Ilman sytytintä oleva kranaatti ei asiantuntijoiden mukaan voi räjähtää.

- Ilman sytytintä oleva kranaatti on pelkkä valettu teräskuori, jonka sisällä on erittäin huonosti syttyvää räjähdysainetta, majuri Ruskela tiivistää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.