Mainos

Kaikki eurovaluutat lähellä keskuskursseja

Tulevien euromaiden valuuttojen markkakurssit noteerattiin tänään hyvin lähelle niiden keskuskursseja Euroopan valuuttajärjestelmässä Ermissä. Keskuskurssien odotetaan olevan myös valuuttojen sidontakursseja talous- ja rahaliiton kolmannen vaiheen alkaessa ensi vuoden alussa.

Euroon siirtyvien yhdentoista maan valuuttojen kiinnityskursseista päätetään viikonvaihteen aikana pidettävissä Euroopan Unionin kokouksissa. Lopullisesti kurssit sidotaan vuodenvaihteessa. Markan kurssi ecua vastaan pysyi tänään lähes eilisen lukemissa. Ecu-kori noteerattiin 5,99507 markaksi, kun ecun noteeraus eilen oli 5,99498 markkaa. Valuuttaindeksi laski 120,74 pisteestä 120,73 pisteeseen.

Raha- ja valuuttamarkkinat ovat jo ennakoineet keskuskurssien muodostumista myös valuuttojen sidontakursseiksi. Luottamuksen kasvaessa Emun kolmannen vaiheen toteutumiseen ne ovat ajaneet valuuttakursseja kohti Ermin keskuskursseja. Kun periaatepäätös sidontakursseista on tehty, valuuttakurssit siirtynevät niihin nopeasti.

Suomen Pankin tämänpäiväiset keskinoteeraukset olivat jo niin lähellä eurovaluuttojen keskuskursseja, että kurssierot mahtuvat hyvin valuuttamarkkinoiden normaalin kurssiliikkeen sisälle. Irlannin puntakin oli vain 1,4 prosenttia keskuskurssinsa yläpuolella. Viralliset päätökset kurssien peruuttamattomasta sitomisesta tehdään vasta vuoden lopussa. Tuolloin määritetään myös euron kurssi. Euron arvoa ei vielä voi lyödä lukkoon, koska sen pohjana olevassa ecu-korissa on myös muita kuin 11 euromaan valuuttoja. Ecun arvo ei muutu, kun se vaihtuu euroksi.

Maastrichtin sopimuksessa silloiset EU:n jäsenmaat sopivat, ettei ecu-korin koostumusta enää muuteta ennen talous- ja rahaliiton toteuttamista. Siksi Itävallan, Suomen ja Ruotsin valuutat eivät ole mukana ecu-korissa. Euroalueen ulkopuolisista valuutoista korissa ovat Englannin punta, Tanskan kruunu ja Kreikan drakma.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.