Kahta Twitterin ex-työntekijää ja kolmatta henkilöä syytetään vakoilusta Yhdysvalloissa – väitetään urkkineen tietoja Saudi-Arabiaa kritisoineista

Yhdysvalloissa kahta entistä Twitterin työntekijää ja kolmatta ihmistä syytetään Saudi-Arabian lukuun vakoilusta mikroblogipalvelussa.

Oikeusministeriön mukaan syytetyt yrittivät paljastaa etenkin Saudi-Arabian kuningasperheeseen kriittisesti suhtautuvien Twitter-tilien omistajatietoja.

– Näitä ihmisiä syytetään toisinajattelijoihin ja tunnettuihin kriitikoihin kohdistuvasta yksityistietojen hankkimisesta Saudi-Arabian hallinnon määräyksestä, John Bennett liittovaltion poliisi FBI:sta sanoo.

Syytteessä olevista miehistä kaksi on Saudi-Arabian kansalaisia ja yksi Yhdysvaltain kansalainen. Oikeuden pöytäkirjojen mukaan miehet saivat ohjeita suoraan korkealta taholta Saudi-Arabiasta, joka Washington Postin tietojen mukaan olisi ollut kruununprinssi Muhammad bin Salman.

Sekä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA että YK:n erityislähettiläs ovat yhdistäneet Salmanin myös sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhaan. Saudi-Arabian hallinnosta kriittisesti kirjoittanut Khashoggi tapettiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa viime vuoden lokakuussa, eikä ruumista ole löydetty. Operaatioon osallistui tiettävästi 15 Saudi-Arabiasta lähetettyä tekijää.

Saudi-Arabia on kieltänyt kruununprinssin osallisuuden.

Kaksi syytettyä vapaalla jalalla

Syytekirjelmän mukaan Twitterillä työskennelleet miehet värvättiin vuosien 2014 ja 2015 välillä. Kolmannella miehellä puolestaan oli tiiviit suhteet kuningasperheeseen ja hän toimi välikätenä.

Ainakin yksi Twitterillä työskennelleistä vastaanotti satojatuhansia dollareita työstään. Hänet otettiin kiinni Yhdysvalloissa tiistaina.

Viranomaiset uskovat, että kaksi muuta syytettyä ovat Saudi-Arabiassa. Toinen Twitterillä työskennelleistä lähti Yhdysvalloista perheineen pian sen jälkeen, kun yhtiön esimiehille kävi ilmi, että työntekijä oli tonkinut yli 6 000 tilin käyttäjätietoja.

Vapaalla jalalla olevista syytetyistä on annettu pidätysmääräys.

Lue myös:

    Uusimmat