Kahden Ässät-suuruuden paidat jäädytetään – "Tämä nostaa todella tunteet pintaan"

Porin Ässät jäädyttää jääkiekkolegendojen Pekka Rautakallion ja Kari Makkosen pelipaidat.

Rautakallion paita numerolla 5 jäädytetään perjantaina 27. tammikuuta Satakunnan hegemoniaottelun yhteydessä. SM-liigakohtaamisessa iskevät tuolloin yhteen Ässät ja Lukko.

– Pelipaidan jäädytys on suurin huomionosoitus, jonka yksittäinen pelaaja voi saada. Tämä nostaa todella tunteet pintaan, Rautakallio kertoo Ässien tiedotteessa.

Pelinumeroa 22 kantaneen Makkosen paita puolestaan jäädytetään perjantaina 2. helmikuuta, jolloin Ässät kohtaa Tapparan.

– Tämä on kunnianosoitus, joka merkkaa itselle aivan valtavasti. Kovinkaan moni ei ole Ässissä saanut vastaavaa kunniaa ja pääsen todella kovien nimien joukkoon, Makkonen sanoo.

– Varmasti itse jäädytys tulee olemaan tapahtuma, jota en tule koskaan unohtamaan. Pelasin Suomessa koko ammattilaisurani ja tämä herättää todella paljon tunteita.

Rautainen Rautakallio

Puolustaja Rautakallio nousi aikoinaan Ässien SM-sarjajoukkueeseen 15-vuotiaana ja hänestä tuli SM-sarjan historian nuorin maalintekijä 15 vuoden, seitsemän kuukauden ja seitsemän vuorokauden ikäisenä.

Parhaalla SM-sarjakaudellaan Rautakallio takoi 36 otteluun tehopisteet 25+28=53, jotka ovat yhä puolustajien piste-ennätys Suomen pääsarjassa. Rautakallio tahkosi Ässissä kaikkiaan 286 ottelua tehopistein 119+115=234.

Ässien lisäksi HIFK:ta SM-sarjassa uransa varrella edustanut Rautakallio palkittiin pääsarjan parhaana puolustajana kolme kertaa. Palkinto kantaa nykyään hänen nimeään.

Rautakallio saavutti Ässissä kaksi Suomen mestaruutta ja yhden SM-hopean. Häntä pidetään myös yhtenä suomalaisista uranuurtajista NHL:ssä – rautainen puolustaja valittiin ensimmäisenä suomalaispelaajana sarjan tähdistöotteluun vuonna 1982.

Rautakallio tahkosi maajoukkueessa yhdeksät arvokisat, ja hänet valittiin Vuoden jääkiekkoilijaksi 1979. Hänet on aateloitu Suomen Jääkiekkoleijonaksi numerolla 91.

Ikonisen ykkösnyrkin Makkonen

Makkonen tunnettiin puolestaan voimahyökkääjänä, joka sai Ässien kuvailun mukaan "ennakkoluulottomalla pelityylillään lisää vastuuta ja porilaisen jääkiekkoyleisön syttymään". Hän oli kylvämässä tuhoa Ässien ikonisessa ykkösnyrkissä Veli-Pekka Ketolan ja Arto Javanaisen rinnalla.

Makkonen edusti Suomessa pääsarjatasolla vain Ässiä. Hän juhli Suomen mestaruutta vuonna 1978 ja nousua pääsarjaan vuonna 1990. Hän oli saavuttamassa myös SM-hopeaa ja -pronssia.

Makkonen valittiin SM-sarjan tähdistökentälliseen kahdesti. Kaudella 1978–79 hän voitti maalikuninkuuden iskettyään 36 maalia 36 ottelussa.

Makkonen pelasi SM-sarjassa 529 runkosarjaottelua pistein 281+285=566 ja 46 pudotuspeliottelua pinnoin 19+23=42. 

Makkonen tahkosi urallaan yhdeksän NHL-ottelua ja edusti Suomea yhdeksissä arvokisoissa. Hänet on aateloitu Suomen Jääkiekkoleijonaksi numerolla 99.

Rautakallio ja Makkonen ovat pelaajauriensa jälkeen toimineet myös valmennustehtävissä. Kumpikin on nähty myös Ässien penkin takana, joskin eri aikoihin, Rautakallio eri otteisiin päävalmentajana ja Makkonen aikanaan apuvalmentajana.

Lue myös:

    Uusimmat