Kahdelle syyte tv-kuvaamisen estämisestä

Työvoimatoimiston työntekijät estivät Nelosen uutisten tv-kuvaajaa kuvaamasta julkisella paikalla viime huhtikuussa. Toinen heistä sai syytteen lievästä pahoinpitelystä. Kuvaaja ei vaadi korvauksia.

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi poikkeuksellinen oikeusjuttu. Kahta työvoimatoimiston työntekijää syytetään siitä, että he estivät Nelosen uutisten tv-kuvaajaa kuvaamasta julkisella paikalla. Tapahtumat tallentuivat videolle.

Tapahtumat sattuivat huhtikuussa 2006. Helsingin työvoimatoimiston Kampin toimipisteessä oli tarkoitus järjestää prekariaatin mielenosoitus ja Nelosen uutiset oli saanut vihiä tapahtumasta. Paikalla oli uutiskuvaaja ja toimittaja.

Noin kymmenen hengen mielenosoitus alkoi, mutta virastomestari ja koulutusneuvoja tulivat estämään kuvausta.

Syyttäjä Otto Jämsenin mukaan työntekijät rikkoivat virkavelvollisuuttaan estämällä tv-kuvauksen työvoimatoimistossa. Syyttäjän mukaan miehet estivät perustuslaissa turvatun sananvapauden toteutumisen.

Toinen työntekijöistä myös töni kuvaajaa ja kävi kuvaajaan käsiksi.Hän sai syytteen lievästä pahoinpitelystä.

- Kyse on julkisista tiloista. Yleisölle avoimissa tiloissa kuvaamista ei voi kieltää, syyttäjä Jämsen sanoi ja vetosi oikeusasiamiehen antamiin päätöksiin.

Nelosen kuvaaja poistettiin tiloista ja syytteen mukaan pääsy takaisin estettiin.

Nelosen uutisten kuvaajan avustaja Esa Salonen sanoi, että kuvaaminen voidaan estää vain yleisöltä suljetussa paikassa.

- Mitään lupaa ei tarvita. Sillä ei ole myöskään merkitystä mikä mielenosoituksen sanoma on ollut.

Kuvaaja ei vaadi mitään korvauksia.

Työntekijä luuli kuvaajan olevan mielenosoittaja

Syytetyt kiistivät oikeussalissa syytteen.

- Työvoimatoimisto on sinänsä julkinen paikka ja siellä saa kuvata. Siellä palvellaan työnhakijoita ja työnantajia. Aulatiloissa asiakkaat käsittelevät näyttöpäätteillä arkaluonteisia asioita. Aulaan oli ilmestynyt yllättäen joukko mielenosoittajia sekä toimittaja ja kuvaajia, avustaja Arto Tolonen selvitti.

- Tällaisessa tilanteessa henkilöiden turvaamiseksi henkilökunnan on pakko ollut puuttua asiaan.

Toinen työntekijöistä selvitti, että hän oli luullut kuvaajan olevan osa mielenosoittajia. Koulutusneuvoja myös kertoi kuvaajan kuvanneen tapahtumia hyvin läheltä hänen kasvojaan.

Virastomestari sen sijaan kertoi, että oli tunnistanut Nelosen uutisten logon. Hän sanoi opastaneensa kuvaajan mukana ollutta toimittajaa.

- Me opastetaan sillä tavalla, että ei intimiteettisuojaa loukattaisi. Kysyin tältä niin sanotulta toimittajalta, että onko heillä tietoa miten täällä toimitaan.

Hän kiisti kysyneensä kuvauslupaa.

- Kuvaaja aiheutti pelkoa toimistomme apulaisjohtajalle kuvaamalla läheltä. Tilanne oli kuuma ja kuvaaja provosoi.

Virastomestari kiisti menetelleensä väärin. Koulutusneuvoja puolestaan kertoi mielenosoituksen huudon yltyneen.

- Kuvaaja oli lähellä apulaisjohtajaa, joka käski mielenosoittajia poistumaan. Paheksun sitä, että kuvaaja oli härnäävän lähellä. Kosketin kuvaajan olkapäätä ja hän käänsi kameran minun kasvoihin. En keksinyt muuta kuin että peitin sen kameran ja työnsin häntä kohti ovea. Se oli hallittua.

- En missään tapauksessa sanonut kenellekään, että täällä ei saa kuvata.

Käräjäoikeuden päätös saadaan ensi tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat