Mainos

Käet ja kirjosiepot saapuivat Suomeen

Kevät on jälleen edennyt Suomessa. Luonto-Liiton kevätseurannan mukaan toukokuu on tuonut mukanaan iloisia ensihavaintoja luonnosta.

Kevään pohjoisin siili raportoitiin Lapin Kemijärveltä, ja lukuisia seurannan lintulajeja havaittiin jopa Enontekiöllä asti. Varovaisuus näkyy kevään kukkijoissa kuitenkin edelleen, joten todellinen vihertyminen venyy Suomessa.

Koivun hiirenkorvia on havaittu vasta lounaisimmassa Suomessa. Myös rentukka, peltokorte ja käenkaali eli ketunleipä ovat selvästi myöhässä viime vuosien aikataulusta. Valkovuokoista tehtiin äitienpäivän tienoilla yli 60 havaintoa, mutta niistäkin pohjoisin tuli Jyväskylästä.

Kemistä ilmoitettiin sekä pohjoisin pajun kukinta että haarapääsky, kun taas mm. rantasipi ja mantukimalainen olivat ehtineet Rovaniemelle saakka. Eniten ilmoituksia, yli 160 kappaletta, tehtiin kirjosiepoista. Ne saapuivat vapun jälkeen kertarysäyksellä koko Etelä- ja Keski-Suomeen. Käkien kukuntaa taas kuultiin tasaisesti Pohjois-Karjalassa saakka.

Tervapääskyt puuttuvat vielä

- Lumisen ja kylmän talven jälkeen kevään tulon aistii todella konkreettisesti. Pohjoinen luontomme on sopeutunut vuodenaikojen vaihteluun, joten myös ilmaston suojelu on tärkeä tekijä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä, muistuttaa luonnon monimuotoisuuden vuoden koordinaattori Hannele Ahponen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Seuraava kevätseurantaviikonloppu 22.-23.5. tuonee mukanaan lähes koko maahan tervapääskyjen kirskuvat parvet.

Kukinnan odotetaan viimein käynnistyvän kunnolla ainakin käenkaalilla ja rentukalla, ja koivut kasvattavat lehtiään hiirenkorville koko maassa. Monet linnut, kuten naurulokki, rantasipi ja kirjosieppo, tulevat levittäytymään myös maan pohjoisosiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.