K

Kaarnikka: Variksenmarja. Kasvaa koko Suomessa, mutta pohjoisen lajikkeen marjat ovat isompia ja mehukkaampia. Pohjois-Suomessa variksenmarjaa käytetäänkin enemmän. Voidaan käyttää kaikenlaisiin marjaruokiin ja mehuihin esim. yhdistettynä mustikan kanssa. Kukkivan variksenmarjan mesi mainitaan kirjallisuudessa myrkylliseksi.

Kaaviloida: Kaulita

Kaki, persimoni: Itäaasiasta kotoisin oleva, tomaattia muistuttava hedelmä, joka syödään halkaistuna suoraan kuorestaan.

Kaltata: Esim. tomaatit tai jotkut kalat kastetaan kuumaan veteen ja tämän jälkeen kuoritaan/nyljetään.

Kandeerata: Sokeriliemeen, joka on kokoonkeitetty kastetaan esimerkiksi kukkia, hedelmiä tai karkkeja.

Kapris: Kapris on kaprispensaan pieni avautumaton kukannuppu, joka antaa pikantin maun ruokaan. Kapris säilötään yleensä etikkaan tai suolaveteen. Suomalaisista kukista ei vastaava tiettävästi voi tehdä.

Karree: Sianselkäpaisti.

Kasleri: Kevyesti suolattu ja savustettu sianniska.

Kateenkorva: Kaulassa sijaitseva rauhanen, joka surkastuu eläimen vanhetessa. Ruoanlaitossa käytetään vasikan ja lampaan kateenkorvaa. Kateenkorva esikäsitellään ryöppäämällä, jonka jälkeen se paloitellaan ja siitä poistetaan kalvot. Kateenkorvaa käytetään usein muhennoksissa, terriineissä ja pateissa sekä paistettuna salaateissa ja pastoissa.

Kateleipä, kuverttileipä: Pöytään valmiiksi katettava pieni annosleipä.

Kaviaari: Aito kaviaari on sammen mätiä. Hinta määräytyy laadun, suolaisuuden, raekoon, värin ja maun mukaan.

Keittää kokoon: Keittää esim. kastiketta hiljalleen ilman kantta, jolloin liemi sakenee ja maku voimistuu.

Kir: Alkoholijuoma, jossa valkoviinilasiin laitetaan 2 cl mustaherukkalikööriä ja loppu lasillinen kuivaa valkoviiniä.

Kirkastaminen: Sameuden poistaminen esimerkiksi liemistä, hyytelöstä tai mehusta.

Kirkastusaine: Esim. munanvalkuaiset- ja kuoret, jolla voidaan kirkastaa liemiä tai hyytelöitä.

kirveli: Yksi ranskalaisen keittiön tärkeimpiä yrttejä. Muistuttaa näöltään hieman persiljaa ja maultaan anista tai lakritsaa. Menestyy hyvin myös Suomessa.

Kompotti: Kompotti on marjoista tai hedelmistä keitetty hilloke, jossa yleensä vähemmän sokeria kuin hillossa. Alunperin venäläinen jälkiruoka.

Kondensoitu maito: Kondensoitu maito on hyvin säilyvää, makeata maitotiivistettä, jota käytetään usein Yhdysvalloissa. Sitä myydään tölkeissä. Suomesta vastaaavaa ei kuitenkaan löydy.

Kraavata: Ks. tuoresuolata.

Kroketti: Uppopaistettu leivitetty perunapyörykkä, joka tehty perunamuhennoksesta.

Krustaadi: (ransk. croustade) täytettävä pieni taikinakuoriainen.

Krutonki, Croûton: Paistettua tai paahdettua valkeaa leipää tai leipäkuutioita.

Kulitsa: Ortodoksisen pääsiäisen herkku. Sylinterin muotoinen pääsiäispulla, jota syödään pashan kanssa.

Kurkuma: Kurkumaa käytetään erityisesti Intiassa. Kurkumaa on yleensa curry-maustesekoituksissa. Kurkuma on inkiväärin sukuinen kasvi, jota käytetään yleensä kuivattuna ja jauhettuna.

Kuullottaa, kuullotus: Kuumentaa pannulla tai kattilassa rasvassa tai öljyssä ruskistamatta. Myös freesata.

kvenelli (ransk.quenelle): Liha- tai kalapyörykkä, joka on kypsennetty keittämällä

Lue myös:

    Uusimmat