Mainos

K-kauppias: Kisaa käydään "verissä päin"

Suomalaisesta päivittäistavarakaupasta puhuttaessa vastapelureiksi asetetaan yleensä Kesko ja S-ryhmä. Monesti unohdetaan, että myös Keskon sisällä K-kauppiaat käyvät kovaa kilpailua toisiaan vastaan - tai kuten eräs K-kauppias tilannetta luonnehtii: "verissäpäin".

Keskon ja S-ryhmän liiketoimintamallit päivittäistavarakaupassa eroavat selvästi toisistaan.

S-ryhmän puolella ei ole yksityisiä kauppiaita lainkaan, vaan ruokakaupoista huolehtivat myymäläpäälliköt. He ovat S-ryhmässä palkollisia, eivätkä yksityisiä yrittäjiä kuten Keskon K-kauppiaat.

– K-kaupoissa on aina nimenomaan itsenäinen kauppias tai yrittäjä, joka vastaa omasta henkilökunnastaan ja viime kädessä kaikesta toiminnasta. Kauppias kantaa yrittäjyyteen liittyvät riskit ja vastaa ruokakaupan tuloksesta, kertoo Iso Omenan Citymarketin kauppias Toni Pokela.

Konalan K-Supermarketin kauppias Aki Luomanen lisää, että K-kauppiaalle jää yrittäjäasemansa takia enemmän vapautta tehdä omannäköistä toimintaa.

– K-kauppiaalle jää "kakun kuorruttaminen ja koristeleminen", hän kuvailee.

K-kauppias esimerkiksi voi poimia vapaammin valikoimiinsa asiakkaiden toivomia tuotteita.

Kilpailua verissä päin

Kauppias Pokela pitää Suomen päivittäistavarakaupan kilpailua kovana.

– Sekä Kesko että S-ryhmä joutuvat koko ajan miettimään, mitä toimenpiteitä pitää tehdä, jotta saadaan asiakas hurmatuksi. Usein puhutaankin vain kahden ison kaupan eli Keskon ja S-ryhmän markkinaosuuksista. Silloin unohdetaan, että pelkästään K-ruokakauppoja on noin tuhat ja ne kaikki kilpailevat verissä päin myös toisiaan vastaan, hän muistuttaa.

MTV3 Uutisten hiljattain tehdyssä kyselyssä valtaosa vastanneista oli sitä mieltä, että päivittäistavarakauppa on Suomessa liian keskittynyttä.

– Aikaisemmin markkinoilla oli useampi peluri, kauppias Luomanen myöntää.

– Voimasuhteet ovat vuosien aikana muuttuneet. Esimerkiksi vuonna 2005 SOK osti Spar-ketjun pois markkinoilta. Osa Spareista jäi S-ryhmälle, osan S-ryhmä myi pois ja osa lopetettiin, hän sanoo.

Nyt S-ryhmän ja Keskon lisäksi päivittäistavarakaupan markkinoilla toimivat myös muun muassa Lidl, Suomen Lähikauppa Oy, Stockmann, Tokmanni, Minimani ja Itsenäiset Kauppiaat Oy.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.