Mainos

Jyrki Katainen kokoomuksen puheenjohtajaksi

Kansanedustaja Jyrki Katainen on noussut kokoomuspuolueen uudeksi puheenjohtajaksi. Ratkaisevalla toisella äänestyskierroksella hän löi kilpailijansa kansanedustaja Ilkka Kanervan. Marjo Matikainen-Kallströmin loppurutistus ei riittänyt.

Kansanedustaja Jyrki Katainen, 32, on valittu kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi. Katainen löi Seinäjoen puoluekokouksessa ratkaisevalla toisella kierroksella kilpailijansa kansanedustaja Ilkka Kanervan.

Kataista kannatti 534 kokousedustajaa. Kanerva sai vaalissa 365 ääntä. Siilinjärvellä asuva yhteiskuntatieteiden maisteri Katainen on toisen kauden kansanedustaja. Hän on toiminut kokoomuksen varapuheenjohtajana vuodesta 2001 lähtien.

Puheenjohtajavaalin tuloksen varmisti toiselta kierrokselta pudonneen Marjo Matikainen-Kallströmin yli kahdensadan kannattajan äänten jakautuminen jäljelle jääneiden ehdokkaiden kesken Kataisen eduksi. Putoajien joukossa ollut Kimmo Sasi ilmoitti kannattavansa Kanervaa.

Matikainen-Kallström uupui loppumetreillä

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat esiintyivät valitsijoilleen tänään aamupäivällä viimeistä kertaa yhteisessä paneelissa. Valinnan uskottiin vielä puoluekokouksen kynnyksellä olleen aidosti auki huomattavalla osalla kokousedustajista. Jos näin todella oli, jälkikäteen pohdittavaksi jäi lähinnä, olisiko vakuuttavampi esiintyminen nostanut Ilkka Kanervalle 22 äänellä hävinneen Marjo Matikainen-Kallströmin toiselle kierrokselle.

Suurempana syynä gallupsuosikin putoamiseen finaalista pidettiin kuitenkin hänen poissaolojaan kiertuetilaisuuksista. Puoluekokouksestakin hän myöhästyi, koska saapui Seinäjoelle vasta perjantai-iltana suoraan Yhdysvalloista Kansainvälisen hiihtoliiton kokouksesta. Matikainen-Kallström joutui puolustelemaan poissaoloaan. Hän korosti tehneensä työtä tulevien kisojen saamiseksi Suomeen.

Lokaakin heitettiin

Viimeisessä puheenjohtajapaneelissa muutkaan kärkiehdokkaat eivät suoranaisesti loistaneet. Heitä pirteämmin esiintyivät jo toiselta kierrokselta pudonneiksi tuomitut Kimmo Sasi ja Jari Vilén. Keskustelussa kävi ilmi, että Kanerva olisi halunnut puheenjohtajana puoluesihteeriksi naisen. Valinnaksi arveltiin kansanedustaja Suvi Lindéniä, joka esiintyi myöhemmin iltapäivällä puhujakorokkeella Kanervan tukijana. Pientä loanheittoakin esiintyi, kun Kanerva joutui vastaamaan yleisön joukosta esitettyyn kysymykseen, jakoiko hän kokoomuslaisia 1970-luvulla ulkopoliittisesti hyviin ja huonoihin. Kanerva piti syytöstä rankkana ja painotti sen olevan täydellinen valhe.

Martin Saarikangas kehotti Kanervan menneisyydestä udellutta kokousedustajaa häpeämään ja sanoi häpeävänsä itse tämän puolesta. Saarikangas paheksui myös entisten puheenjohtajien sekaantumista valintaan. Saarikankaan mielestä johtajien on syytä puhua vallassa ollessaan ja olla nyt hiljaa. Arvailujen varaan jäi, mitä entisen puheenjohtajan Sauli Niinistön kesken puoluekokouksen ilmoittama tuki Kataiselle Kanervaa vastaan vaikutti tulokseen.

Mark Twain avuksi

Katainen vastasi nuoresta iästään saamaansa kritiikkiin siteeraamalla kirjailija Mark Twainia.

- Mark Twain sanoi, että kun ystäväsi alkavat imarrella sinua nuorekkaasta ulkonäöstäsi, alat ikääntyä.

Katainen uskotteli kokoomusväelle, että näin on käymässä myös hänelle. Hän lupasi mahdollisesta puheenjohtajuudestaan pidempiaikaista projektia.

- Kun en muutenkaan kannata pätkätöitä, en aio myöskään pätkäpuheenjohtajaksi.

Kanerva painotti puolueen itsetunnon ja kunnian päivien palauttamista. Hän vakuutti olevansa valmis laittamaan itseni täydellisesti likoon. Jonkun on uskottava tämän puolueen nousuun. Minä uskon, Kanerva päätti puheenvuoronsa.

Cocktailien sijasta muutos

Matikainen-Kallström sanoi tarjoavansa "kuohuviinien ja cocktailien sijasta" puolueelle mahdollisuuden muutokseen. Matikainen-Kallströmin kannatuspuheenvuoron käyttänyt Kainuun piirijohtaja Heikki Niemeläinen piti ehdokastaan ainoana, joka pystyy nostamaan puoleen kannatusta. Hän sanoi olevansa vain iloinen arvioista, joiden mukaan Matikainen-Kallströmin valinta olisi riski puolueelle. Ne kertoivat Niemeläisen mukaan siitä, että joukossa on sentään yksi ehdokas, joka antaa mahdollisuuden muutokseen.

Jari Vilén korosti, että kokoomus ei nyt tarvitse keppiä, ruoskaa tai tylyä asennetta, sillä sellainen kuva puolueella jo on. Hän katsoi kokoomuksen tarvitsevan puheenjohtajan, joka on kotonaan niin Strindbergin terassilla kuin Jurvan Teboililla. Tällaisena hän piti itseään.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 05.06.2004).

(Seitsemän uutiset 05.06.2004).

(Seitsemän uutiset 05.06.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.