Jyrinää luvassa: Ukkosrintamat pyyhkäisevät Suomen yli – katso, kuinka paljon oman paikkakuntasi lämpötila laskee viikonlopun aikana

Lähipäivät ovat pääosin aurinkoisia, viikonloppuna sataa – katso loppuviikon sää 2:31
Tällaista säätä meteorologi Liisa Rintaniemi ennusti torstaina tälle viikonlopulle.

Tänään Suomen etelä- ja keskiosien yli pyyhkäisee useampi ukkosrintama, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Päivän mittaan muodostuu koviakin puuskia ja rankkaa sadetta.

–  Ukkosia on syntymässä pitkin päivää. Saman kaupungin yli menee useampi ukkosnauha, Tuovinen kertoo.

Turussa aamuyöllä riehuneet ukkoset hellittävät aamun aikana, sillä ukkosrintama liikkuu nopeasti pääkaupunkiseudulta kohti Forssaa ja Hämeenlinnaa ja sieltä edelleen Tampereen ja Lahden alueelle.

Vaasassa on liikkunut pohjoisempi ukkosnauha, mutta sen voimakkain kohta siirtyy meteorologin mukaan aamulla merelle. Ukkoset yltävät loppuillasta Pohjois-Pohjanmaalle ja eteläiseen Lappiin asti, mutta sitä pohjoisemmaksi ne eivät liiku tänään.

Kovia puuskia on jo aamun aikana havaittu Varsinais-Suomessa. Kahdessa paikassa alueella on havaittu tänään myrskypuuskia. Kemiönsaarella mitattiin 24 metriä sekunnissa eteneviä puuskia.

Huomenna viilenee

Loppuiltapäivästä sää poutaantuu hetkeksi lännessä ja etelässä, mutta sateet ja ukkoset jatkuvat myös huomenna.

– Oikeastaan koko systeemi käynnistyy uudelleen myöhemmin illalla ja ensi yönä, sillä lounaasta tulee uusi ukkosalue.

Huomenna on pilvisempää ja lämpötilat putoavat jopa 4-5 astetta tämän päivän lukemista. Tänään lämpimintä on Oulun korkeudella, missä lämpötila nousee 22–23 asteeseen ennen sinne iskeviä ukkoskuuroja.

– Sunnuntaina 20 astetta taitaa olla jo mahdoton tehtävä koko Suomessa. Yleisin lukema oikeastaan koko maassa on 15–18 astetta. Ukkosvaroitukset ovat voimassa Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa sekä laajalti merialueilla.

Katso viiden vuorokauden ennuste yli sadalle paikkakunnalle.

Lue myös:

    Uusimmat