JYP-pomo tunnustaa: koronan leikkaamat yleisömäärät liian pieniä – "Taloutta on varmasti ruvettava sopeuttamaan"

11:29
Liigaviikko niputti SM-liigan kuumat puheenaiheet torstaina: Ässien toimitusjohtaja Mikael Lehtinen kommentoi yleisömäärien aiheuttamia taloushuolia.

Jääkiekon SM-liigan JYP joutuu sopeuttamaan talouttaan, tunnustaa jyväskyläläisseuran hallituksen puheenjohtaja Jukka Seppänen. Taustalla on koronaviruspandemian jatkuminen ja varsinkin sen vaikutukset kotiottelujen yleisömääriin. 

Koronapandemian luoma tilanne tiedettiin SM-liigassa erittäin haastavaksi jo ennen kauden alkua. Rajoitustoimet leikkaavat liigaseurojen kotiottelujen yleisökapasiteetteja. 

Kun kautta on pelattu viikon verran, todellisuus on lyönyt kasvoille pelättyä kovemmin. Yhdelläkään paikkakunnalla ei ole päästy edes pandemian alentamiin maksimikapasiteetteihin, ja Vaasassa kotiavausta on jouduttu lykkäämään alueen vaikean koronatilanteen takia

JYPin kotiavauksessa HIFK:ta vastaan oli 2 073 katsojaa, kun halliin saisi ottaa rajoitusten jälkeen 3 050 katsojaa. JYPin katsojakeskiarvo viime vuonna oli reilut 3 760 ja maksimikapasiteetti 4 437. 

– Tämä aika on todella haasteellinen kaikille liigaseuroille, koska aika vähissä on peleissä käyvä yleisömäärä. Taloutta on varmasti ruvettava sopeuttamaan vallitseviin olosuhteisiin edelleen, JYPin puheenjohtaja Seppänen toteaa MTV Urheilulle. 

– En kommentoi yksittäisiä ratkaisuja, mitä ollaan tai tullaan tekemään, mutta kaikki normaalit yrityksen keinot ovat käytössä, kun ryhdymme sopeuttamaan kuluja vallitsevaan tulotasoon, Seppänen lisää.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

JYP teki keväällä koko henkilöstöä koskevia sopeutustoimia. Pelaajat säästyivät lomautuksilta, mutta tämän kauden palkkoja leikattiin. 

Seppäsen mukaan nämä toimet olisivat riittäneet, jos viime viikolla alkanut kausi olisi lähtenyt käyntiin normaalisti, ilman rajoituksia. 

– Meillä tämä (vaikea taloudellinen tilanne) liittyy tällä hetkellä hyvin pitkälti koronaan ja tähän syksyyn.

– Viime tilikaudelta odotimme, että pääsemme plussalle, ja olisimme päässeetkin ilman koronan aiheuttamia tappioita. Ottaen huomioon tilanteen ja koronan aiheuttamat asiat, meidän tulos oli aika lailla torjuntavoitto kuitenkin.

JYPin tilikauden tulos 89 000 euroa tappiollinen.

Seppäsen mukaan JYPin toimistolla tehdään jatkuvasti laskelmia siitä, millaisilla yleisömäärillä toiminta saataisiin jatkumaan ja kassassa pidetty riittävästi rahaa.

– Meillä ne (yleisömäärät) pitäisi olla hyvin lähellä sitä rajaa, mitä saamme ottaa yleisöä eli 3 050 ihmistä, jotta se yhtälö olisi jotenkin järkevä. 

Onko mahdollista, että koko SM-liigan kausi olisi vaarassa, jos yleisörajoitukset jatkuvat pitkään tai väkeä ei muuten käy?

– Siihen en osaa ottaa kantaa. Tämä on varmasti todella haasteellinen tilanne kaikille seuroille, sillä yleisötulot ovat kuitenkin kohtuullisen oleellisessa osassa syyskyyn ja maaliskuun välissä. Ne eivät tällä hetkellä kerrytä kassaa kovin kummoisesti, Seppänen summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja